Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ του π.Δαμιανού



1. Είναι όμορφο να ζείς μέσα στή σιωπή της νύχτας και νά σκέπτεσαι τόν ουρανό χωρίς νά δένεσαι με τίποτα στή γή. 

2. Είναι όμορφο να αφήνεσαι στή σιωπή της προσευχής χωρίς να έχεις τίποτα νά σε ενοχλεί στην συνείδηση σου.

3. Είναι όμορφο να είσαι τελείως μόνος, μόνος μέ τόν εαυτό σου και τόν Θεό. 

4. Είναι όμορφο να μελετάς τήν αγία Γραφή μέρα και νύχτα μέ σκοπό τήν ένωση με το Θεό.

5. Να μήν αφήνεσαι σε άτακτες σκέψεις πού σέ διαβάλλουν ψυχικά καί γίνεσαι αυτό πού δέν θέλεις.

6. Να προσπαθείς να προσεύχεσαι περισσότερο γιά νά έχεις μέσα σου την ειρήνη του Θεού.

Η απόλυτη και αποκαλυπτική μοναδικότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού


Η απόλυτη και αποκαλυπτική μοναδικότητα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού


Ομιλητής ο αρχιμ. π. Μιχαήλ Σαντοριναίος, ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Θεσσαλονίκης.


Τα άδυτα του Άδη

Ομιλητής ο κ. Μάριος Δομουχτσής, θεολόγος – φιλόλογος.




http://rapidshare.com/files/447218890/ta_adyta_tou_adi.zip





Πως ωφελείται ο άνθρωπος

Είναι μακάριος ο άνθρωπος που γνωρίζει την αρρώστια του και φροντίζει για τη θεραπεία του. Γιατί αυτό είναι το Θεμέλιο της αρετής. Όσο κανείς αφήνει τον εαυτό του σε μαλθακότητα, τόσο μένει πίσω στην πνευματική πρόοδο. Όσο τον σφίγγει, τόσο περισσότερο προχωράει μπροστά στην αρετή.
Την αρρώστια του θα την καταλάβει κανείς από τους πειρασμούς που επιτρέπει ο θεός. Με τους πειρασμούς γνωρίζει κανείς την αδυναμία του, αλλά και τη μεγαλοσύνη της βοήθειας που στέλνει ο Θεός.
Την ψυχή πρέπει να την τροφοδοτούμε με την εγκράτεια και την εσωτερική γαλήνη. Έτσι μπορεί κανείς να πλησιάσει τον Θεό και να ωφεληθεί. Ο φόβος του Θεού και της κολάσεως μας ξυπνούν από τον ύπνο.Γιατί η αμαρτία και ο διάβολος μας κοιμίζουν, και τότε χάνουμε κάθε επαφή με τον Θεό. Να μη ξεχνάμε ποτέ, ότι μόνο η βοήθεια του Θεού είναι εκείνη που σώζει και ωφελεί τον άνθρωπο. Οποίος αισθανθεί την ανάγκη της Θείας βοήθειας κάνει πολλές προσευχές, γίνεται ταπεινός και αυξάνει στην αρετή.
Ο Θεός δεν περιφρονεί ποτέ «την συντετριμμένην και τεταπεινωμένην καρδίαν».




Γέροντας Παΐσιος



Τὸ κομβοσχοινάκι.

Ἡμεῖς οἱ καλόγεροι, τὸ ὅπλο ποὺ ἔχομε, εἶναι τὸ κομβοσχοινάκι. Μάθετε νὰ ἐργάζεσθε τὸ κομβοσχοινάκι. Ἐδῶ εἰς τὸ ὄρος ποὺ ᾔλθατε, νὰ πάρετε ὅλοι ἀπὸ ἕνα κομβοσχοινάκι. Τὸ κομβοσχοίνι θὰ σᾶς ὁδηγήσῃ ἐκεῖ, ὅπου ἐσεῖς δὲν γνωρίζετε, σὲ ἀνώτερα ἐπίπεδα θὰ σᾶς ὁδηγήση τὸ κομβοσχοινάκι. «Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με». Ἔχετε ἕνα πρόβλημα; Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με. Ἔχετε ἕνα πειρασμὸν μὲ τὸν ἄλλον, τὸν γείτονά σας, μὲ τὸν φίλον σας, κοκ.; Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με. Ἡ εὐχὴ θὰ σᾶς δώσει λύσιν τοῦ προβλήματός σας, λύσιν τοῦ ἀδιεξόδου του ὁποίου βρίσκεσθε. Μία φορὰ μοῦ ἔτυχε ἕνας μεγάλος πειρασμός. Ἄρχισα ἔντονα τὴν εὐχή: Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με Παναγία μου βοήθησέ με. Ἔκανα καὶ μία παράκλησι στὴν Γοργοεπήκοον. Δὲν ἄργησε νὰ ἔρθη ἡ ἀπάντησις. Τὴν τρίτην ἡμέρα ἔφυγε ὁ πειρασμός, ὅλα τακτοποιήθηκαν. Τὸ κομβοσχοινάκι λοιπὸν Κύριε Ἰησοῦ Χριστὲ ἐλέησόν με. Ἂν συνταυτισθῆτε μὲ τὸ κομβοσχοινάκι, νὰ ξέρετε, ὅτι θὰ εὕρετε ἕνα φωτισμόν, θὰ εὕρετε ἕνα ἀνώτερο ἐπίπεδον. Αὐτὰ τὰ ὀλίγα εἶχα νὰ σᾶς εἴπω, καὶ εὔχομαι πάντοτε ἡ Παναγία μας νὰ σᾶς σκεπάζῃ. 

ΠΗΓΗ-sotiriapsixis.blogspot.com

ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ



Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν Ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου. Όταν το 198 μ.Χ. ο Σέβηρος διέταξε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο Χαράλαμπο και του ζήτησε να αλλάξει την πίστη του.  Ο Άγιος Χαράλαμπος, όμως, όχι μόνο δεν αλλαξοπίστησε, αλλά ένθερμα ομολόγησε στον έπαρχο την μεγάλη του πίστη στον Χριστό και δήλωσε με θάρρος ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Τότε, ο έπαρχος Λουκιανός διέταξε να αρχίσουν τα βασανιστήρια στον μεγάλης ηλικίας Άγιο Χαράλαμπο. Πρώτα, τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος κόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Αγίου και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας θεραπεύτηκε. Βλέποντας αυτό το Θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΟ. Παρόλα αυτά το μίσος του Λουκιανού δεν εξασθένησε... Διέταξε να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν στη πόλη με χαλινάρι. Τέλος, τον αποκεφάλισαν. Έτσι μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο σε ηλικία 113 ετών.


Ανάλυση ονόματος:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ: (χαρά + λάμπω) = αυτός που λάμπει από χαρά.

Απολυτίκιο:
Ὡς στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ, καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης σοφέ, ἐδείχθης Χαράλαμπες· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, διά τοῦ μαρτυρίου, ἔλυσας τῶν εἰδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ, διό ἐν παρρησίᾳ Χριστῷ, πρέσβευε σωθῆναι ἡμᾶς.




ΠΚΓΗ: agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Π. Δανιήλ Γούβαλης - Περί Αιρετικών δοξασιών για το Άγιο Πνεύμα


Π. Δανιήλ Γούβαλης - Περί Αιρετικών δοξασιών για το Άγιο Πνεύμα
Παραδείγματα από την Αγία Γραφή που αποδεικνύουν ότι το Άγιον Πνεύμα 

είναι πρόσωπο και όχι μία αόριστη δύναμη. 
Αρχείον mp3 - Διάρκεια 00:08:48-Μέγεθος 8,05 MB 






http://storage.impantokratoros.gr/storage/dat/878AA706/peri_
airetikon_doxasion_gia_agio_pneuma.mp3




Π. Δανιήλ Γούβαλης - Οι Άγιοι μεσιτεύουν!

Π. Δανιήλ Γούβαλης - Οι Άγιοι μεσιτεύουν!
Παραδείγματα μέσα από την Αγία Γραφή απ' όπου φαίνεται ότι οι Άγιοι μπορούν και μεσιτεύουν υπέρ των ανθρώπων. Αρχείον mp3 - Διάρκεια 00:08:15-Μέγεθος 7,55 MB 


http://storage.impantokratoros.gr/storage/dat/7B10C04A/gia_mesiteia_ton_agion.mp3

Π. Δανιήλ Γούβαλης - Περί αιρέσεων που δεν παραδέχονται την ειδική ιερωσύνη

Π. Δανιήλ Γούβαλης - Περί αιρέσεων που δεν παραδέχονται την ειδική ιερωσύνη
Παραδείγματα που αφορούν την Αποστολική διαδοχή.
 Αρχείον mp3 - Διάρκεια 00:08:08-Μέγεθος 7,45 MB


http://storage.impantokratoros.gr/storage/dat/636E613C/p_danihl_gouvalis_peri_eidikhs_ierosynhs.mp3

Π. Δανιήλ Γούβαλης - Είναι οι εικόνες είδωλα; - Τι είναι το είδωλο; (mp3)

Απλά παραδείγματα που αναιρούν τους ψευδείς ισχυρισμούς των αιρετικών ότι δήθεν όσοι προσκυνούν τις εικόνας όπως έχει ορίσει η Εκκλησία είναι ειδωλολάτρης. 


Αρχείον mp3 - 
Διάρκεια 00:12:35-
Μέγεθος 11,5 MB


http://storage.impantokratoros.gr/storage/dat/35CC72B2/peri_ton_agion_eikonon_p_danihl_gouvalis.MP3

Πίσω από την δοκιμασία κρύβεται η ευλογία του Θεού

Οι πάντες σχεδόν την μεταστροφή τους οφείλουν σε κάποια δοκιμασία.



Η θλίψης είναι κακό πράγμα. Αλλά πίσω απ' αυτό, πίσω από τον πόνο, πίσω από την θλίψη, πίσω από την δοκιμασία, κρύβεται η ευλογία του Θεού, κρύβεται η αναγέννησης, η ανάπλασις του ανθρώπου, της οικογενείας. Οι πάντες σχεδόν την μεταστροφή τους την οφείλουν σε κάποια δοκιμασία. Νομίζουν ότι πηγαίνουν όλα ωραία∙ τους παίρνει ο Θεός το παιδί∙ κλάμματα κακό, κ.λ.π. Έρχεται και επισκιάζει έπειτα η χάρις του θεού και ειρηνεύουν οι άνθρωποι∙ και πλησιάζουν την εκκλησία, πλησιάζουν την εξομολόγηση, πλησιάζουν τον ιερέα. Χάριν του παιδιού πάνε στην εκκλησία ο πόνος τους κάνει ν' αναζητήσουν, να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως, να κάνουν τις λειτουργίες.
Ο πόνος απαλύνει την καρδιά και την κάνει δεκτική των λόγων του θεού, ενώ πρώτα ήταν σκληρή, δε δεχόταν. π.χ, ένας άνθρωπος στο σφρίγος της νεότητος∙ εγώ είμαι σκέφτεται και κανένας άλλος δεν είναι. Να πτυχία, να και οι δόξες, να κι η υγεία, να κι οι ομορφιές, να κι όλα. Όταν όμως τον ξαπλώσει στο κρεβάτι μία ασθένεια τότε αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά. Ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης. Μπορεί να πεθάνω. Τι το όφελος όλα αυτά, κι αρχίζει να σκέφτεται διαφορετικά. Έρχεται φερ' ειπείν ένας άνθρωπος, τον πλησιάζει, διάβασε και αυτό το βιβλίο να δεις τι λέει. Ακούει και ένα λόγο του Θεού και τότε τον ακούει τον λόγου του Θεού. Κι άμα του δώσεις και βιβλίο, ο πόνος ήδη του έχει κάνει την καρδιά του, έτσι κατάλληλη κι ανοίγει και το βιβλίο και το Ευαγγέλιο και το διαβάζει και από εκεί αρχίζει η ανάπλασις του ανθρώπου. Και όταν γίνει καλά, αμέσως πλέον σηκώνεται και ζει προσεκτικά τη ζωή του και δεν ζει όπως πρώτα με την υπηρηφάνεια και τη φαντασία που είχε.

Είμαστε έτοιμοι για τον θάνατο;

Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου
«Εσείς τη δουλειά σας κι εγώ τη δική μου δουλειά»*


       Οταν είχε πρωτοδημιουργηθή η αδελφότης μας στη Νέα Σκήτη, συνέβη ένα γεγονός με κάποιον γέροντα της σκήτης, και τρομακτικό και ωφέλιμο. Οι παλαιοί πατέ­ρες βέβαια το θυμούνται.
       Αυτός ο γέροντας ήταν άρρωστος από την καρδιά του, αλλά ο πειρασμός «έβαζε το πόδι του» και δεν τον είχε αφήσει να εξομολογηθή ωρισμένα σφάλματα, που είχαν σχέσι με την κοσμική του ζωή, όταν ήταν ακόμη λαϊκός. Όταν βάρυνε και κατάλαβε ότι πλησιάζει ο και­ρός για να φύγη, με ξανακάλεσε με τον αδελφό του, που ήταν και αυτός μοναχός. Ο αδελφός του μου είπε ότι ο άρρωστος ανυπομονεί και να πάω να τον τονώσω, μήπως χάσει την ψυχή του. Απόρησα βέβαια, που μου είπε ότι έχασε την υπομονή του, γιατί ξέρω ότι οι μοναχοί είναι κάπως υπομονετικοί στους πειρασμούς, στην ασθένεια κ.λ.π. Ξεκινήσαμε για το κελλί του.


Η δύναμη της πίστεως και της Προσευχής


ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΪΤΟΥ

Θα σας διαβάσω μια μικρή περικοπή του Ευαγγελίου μας: «Τω καιρώ εκείνω εξήλθεν ο Ιησούς εις τα μέρη Τύρου και Σιδώνος. Και ιδού γυνή Χαναναία από των ορίων εκείνων εξελθούσα εκραύγασεν αυτώ λέγουσα. ελέησόν με, Κύριε, Υιέ Δαυίδ. η θυγάτηρ μου κακώς δαιμονίζεται. Ο δε ουκ απεκρίθη αυτή λόγον. Και προσελθόντες οι μαθηταί αυτού ηρώτων αυτόν λέγοντες απόλυσον αυτήν, ότι κράζει όπισθεν ημών. Ο δε αποκριθείς είπεν. ουκ απεστάλην ει μη εις τα πρόβατα τα απολωλότα οίκου Ισραήλ. Η δε ελθούσα προσεκύνησεν αυτώ λέγουσα. Κύριε, βοήθει μοι. Ο δε αποκριθείς είπεν. ουκ έστι καλόν λαβείν τον άρτον των τέκνων και βαλείν τοις κυναρίοις. Η δε είπε. ναι, Κύριε. και γαρ τα κυνάρια εσθίει από των ψιχίων των πιπτόντων από της τραπέζης των κυρίων αυτών. Τότε αποκριθείς ο Ιησούς είπεν αυτή. ω γύναι, μεγάλη σου η πίστις! Γενηθήτω σοι ως θέλεις. Και ιάθη η θυγάτηρ αυτής από της ώρας εκείνης» (Ματθ. ιε', 21-28).
Εδώ βλέπουμε μία γυναίκα Χαναναία, εννοείται ειδωλολάτρισσα, η οποία είχε μία κόρη, που ήταν δαιμονισμένη. και πάρα πολύ φυσικό ήταν να υποφέ­ρη αυτή η μητέρα μαζί με την κόρη. Εκείνη σαν δαιμονισμένη βέβαια δεν καταλάβαινε, όταν το δαιμόνιο την τυραννούσε και την έθλιβε. αλλά η μητέρα βλέπουσα το παιδί της σ' αυτήν την κατάστασι -άρρωστη για πολλά χρόνια- είχε πληγή μέσα της πολύ μεγάλη και φλεγόταν. Οπωσδήποτε θα την πήγε σε γιατρούς, θα έτρεξε εδώ κι εκεί. θεραπεία μηδεμία. Άκουσε ότι στο Ισραήλ υπάρχει ένας άνθρωπος, ένας προφήτης, ο οποίος κάνει θαύματα. Δαιμόνια βγάζει, ασθένειες θεραπεύει, αμαρτωλούς συγχωρεί, τους πάντας δέχεται, κανένα δεν διώχνει. Έτσι πήρε το θάρρος. Σκέφθηκε: «Αυτός θα είναι ο Σωτήρας μου, σ' Αυτόν θα τρέξω. το βλέπω στην πράξι, ότι κάνει τόσες θεραπείες και τόσα καλά στους ανθρώπους».

Κύριε μη με ελεήσεις!


Πριν από πολλά χρόνια ζούσε σε κάποιο χωριό της πατρίδος μας ένας νέος, που από μικρός είχε τον πόθο να γίνει ασκητής. Υπήρχαν όμως κάποιες δυσκολίες: Ήταν αγράμματος, βραδύγλωσσος, λίγο βραδύνους και με οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ομως στην ηλικία των 40 περίπου ετών μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη κρυφή του αγία επιθυμία. Έφυγε από το χωριό του και περιπλανώμενος από τόπου εις τόπο κατέληξε σε ένα ερημονήσι, όπου βρήκε ένα γέρο ασκητή που του ανέπαυε την καρδιά και έγινε υποτακτικός του.
Με έκπληξη λοιπόν παρατηρούσε ότι: όταν προσευχόταν ο Γέροντάς του έλαμπε ολόκληρος, και ιδιαιτέρως όταν παρακλητικά και μετά δακρύων έλεγε «Κύριε,ελέησόν με».

ΤΟ ΝΗΣΙ (OSTROV)



Υπόθεση
Σ’ ένα μικρό ορθόδοξο μοναστήρι του Ρωσικού Βορρά ένας γέροντας με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του σκανδαλίζει τους άλλους μοναχούς, ενώ οι απλοί χωρικοί τον θεωρούν χαρισματικό.

























Στάδια πνευματικού αγώνα

Από τον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ Βατοπαιδινό.



  • Αντίσταση κατα λογισμών διαβόλου
  • καταπολέμηση ακηδείας
  • φόβος Θεού
  • αυταπάρνησι και υπακοή
  • περιεκτική φιλοπονια (πόθος κόπου και πόνου)
  • ξύπνημα του νού
  • θεία ευλαβεία και προθυμία,
  • φόβος Θεού
  • αυξάνει η προσευχή
  • έμπρακτη ταπεινοφροσύνη
  • δάκρυα πένθους
  • καθαρότητα καρδίας, φωτισμός, επαναφορά στο κατ’ εικόνα και ομοίωση, Θεοιδία

«Αθέατα Περάσματα»


Εμπειρίες από το Άγιο Όρος 


Δύο ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές του π. Ανδρέα Κονάνου «Αθέατα Περάσματα» στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία» από την προσωπική του εμπειρία στο Άγιο Όρος.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ ΤΟΝ ΚΛΗΜΑΤΙΑΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


Ο πατήρ Πολύκαρπος ζει στην καλύβα της Αγίας Βαρβάρας λίγο πιο κάτω απ' τις Καρυές, στο δρόμο για τη Σταυρονικήτα κι ήλθε στον Άθω πριν 66 ακριβώς χρόνια.
Θα 'θελα να γινόταν να μεταφέρω εδώ ακριβώς τα όσα αποφασιστικά μου διατύπωσε στη συζήτηση, όμως δεν γίνεται γιατί δεν έχω ακόμα πεισθεί ότι στ' αλήθεια συμφέρει το Όρος...

Μέγας Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο


Μέγας Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο




Ἰησούς Χριστός




Ο Θεός Αγάπη εστί


  • Η έννοια του Θεού
  • Η γνώση του Θεού
  • Ο Θεός ως δύναμη

Δύναμη καί ταπείνωση

π. Βαρνάβας Γιάγκου


ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ ....

ΠΕΡΙ ΑΓΑΠΗΣ .... π. ΚΟΝΑΝΟΣ



Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η συνεχής Θεία Κοινωνία

Μέσα σ' αυτή την προσπάθεια έρχεται και ένας άλλος γλυκύς και ειρηνικός τρόπος κάθαρσης του νού κι αυτός είναι η συνεχής Θεία Κοινωνία. Είναι αυτό που λέγει έναν τροπάριο της ακολουθίας της Θείας Μεταλήψεως. 

Συκοφαντία και Συγχώρηση


Πριν πολλά χρόνια και μετά την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού και του αδελφοκτόνου πολέμου, σε κάποιο χωριό, έγινε ένας φόνος, για πολιτικούς μάλλον λόγους και εξαιτίας του μεγάλου φανατισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Κατηγορήθηκε, λοιπόν κάποιος χωριανός, ο Πέτρος και με τις μαρτυρίες πέντε συγχωριανών του δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισι. Ο κατηγορούμένος όμως ίσχυρίζετο συνεχώς ότι ήτο αθώος… Κλείσθηκε σε αγροτικές φυλακές, αλλά μέρα-νύχτα διαλαλούσε και μονολογούσε ότι ήτο αθώος.

Η φοβερή ώρα του θανάτου / Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΑΡΕΤΗ ΧΗΡΑ


Το αληθινό γεγονός πού καταγράφουμε έγινε γύρω στο 1940, πριν από την έναρξη του πολέμου.
Ένας ιερεύς ο παπα-Θεόδωρος κλήθηκε για να κοινωνήσει δύο χριστιανούς ετοιμοθάνατους. Έναν πλούσιο, σκληρό και φιλάργυρο και μια ενάρετη χήρα, πού μεγάλωσε μόνη της, με τιμιότητα και σωφροσύνη, σκληρό αγώνα και φτώχεια πολλή, εκείνα τα χρόνια, οκτώ παιδιά!!!
Ο παπα-Θεόδωρος πήρε μαζί τον διάκονο του, τον πατέρα Λαυρέντιο. Μπροστά ο νεωκόρος, στο πλάι ο διάκονος και ο ιερεύς με το άγιο Ποτήριο, ασκεπής και με τον Αέρα στους ώμους, (όπως εσυνηθίζετο τότε), πήγαν πρώτα στο σπίτι του πλούσιου, αλλά αυτός ούτε καν ήθελε να ακούσει για Θεία Κοινωνία! Μόνο φώναζε:
-Δεν είμαι εγώ για θάνατο!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>