Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Γερων Νίκων - «Ο Πνευματικός αγώνας»


Γερων Νίκων - «Ο Πνευματικός αγώνας».





Πνευματικά Χαρίσματα και Ιερωσύνη


Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος - Πνευματικά Χαρίσματα και Ιερωσύνη (Ανάλυση Θ. Λειτουργίας μέρος 14ο - mp3)


Ομιλία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βαρνάβα - Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:59:29- Μέγεθος 68 MB (8/8/2012)
impantokratoros.gr

Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό.


Γέρων π. Μωυσής Αγιορείτης – Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Ζήσης

«Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό» (1999) (mp3)

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ενορία του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Συκεών Θεσσαλονίκης στις 14 Νοεμβρίου του 1999, ανήμερα της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, με ευθύνη του Προϊσταμένου, π. Στυλιανού Βότση, προσκλήθηκαν να ομιλήσουν ο γνωστοί ομιλητές Γέρων Μωυσής ο Αγιορείτης  και Πρωτοπρεσβύτερος Καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης, επί του θέματος «Ηδονή και οδύνη στο Γάμο και το Μοναχισμό». Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Κυριακής εκείνης στην αίθουσα του Ι. Ν. του Αγίου Χαραλάμπους ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου νέων, κυρίως, ανθρώπων.

impantokratoros.gr



Αρχείο mp3 - Διάρκεια: 01:33:36 - μέγεθος 85,6mb 

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Η Ομαδική Προσευχή




Πόσο ωφελεί του πλήθους των πιστών η προσευχή, που αποτελεί εκδήλωση αγάπης, το αποδεικνύει ο Παύλος. Αυτός που στον παράδεισο ανήλθε και «ήκουσεν άρρητα ρήματα» (Β’ Κορ. Ιβ’, 4), που κατανίκησε όλα τα φυσικά ένστικτα, που σε μεγάλο ύψος πνευματικής τελειότητας ευρίσκετο, είχε ανάγκη των προσευχών των μαθητών του και τους έλεγε «προσεύχεσθε υπέρ εμού, ίνα ρυσθώ από των απειθούντων, προσεύχεσθε, ίνα μοι δοθή λόγος εν ανοίξει τους στόματός μου» (Ρωμ. Ιε’, 30-31. Εφες. Στ’ 19). Γενικώς, δε, τον βλέπουμε πάντοτε να ζητεί προσευχές των μαθητών του και να τους ευχαριστεί όταν προσεύχονταν υπέρ αυτού. [...]
Εάν τον Παύλο η προσευχή των πολλών απήλλαξε από τόσους κινδύνους, δεν πρέπει και εμείς εξ’ αυτής να ελπίζουμε ανάλογη προστασία και μεγάλα οφέλη; Βεβαίως πρέπει. Διότι, όταν προσευχόμαστε μόνοι, η προσευχή μας δεν έχει μεγάλη δύναμη ενώ, όταν προσευχόμαστε πολλοί μαζί, αυτή γίνεται ισχυρότερη λόγω της ενώσεως μετά των άλλων και εισακουόμαστε ευκολότερα από το Θεό. Και ο επίγειος βασιλέας, που πολλές φορές δεν κάμφθηκε από την παράκληση ενός, υπέρ καταδίκου σε θάνατο, όταν λαός ολόκληρης πόλης τον παρεκάλεσε, εισάκουσε την παράκλησή τους και του χάρισε τη ζωή. Τόση δύναμη έχει η ομαδική παράκληση! Γι’ αυτό στην Εκκλησία πάντες συγκεντρωνόμαστε προς προσευχή, για να προσελκύσουμε ευκολότερα το έλεος του Θεού, διότι, επαναλαμβάνω και πάλι, η ατομική προσευχή δεν έχει τη δύναμη της ομαδικής, προσώπων συνδεδεμένων δια της αγάπης, αυτήν δε προ πάντων εισακούει ο Θεός.

Η δύναμη της προσευχής δεν βρίσκεται στα πολλά λόγια...

Από την Λευκορωσικής ταινία "Παροιμίες και παραβολές 2". 
Μετάφραση από τα ρωσικά: Ευγενία Τελιζένκο.
Επεξεργασία : Ενορία Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Τύχη ή Θεία πρόνοια;



Θεία Πρόνοια: Ενέργεια της Τριαδικής Θεότητας, που αναφέρεται στη φροντίδα και επιμέλεια του Θεού για τη διακυβέρνηση και συντήρηση της Δημιουργίας Του και, ειδικότερα, για τη ζωή και τη σωτηρία του ανθρώπου. Ο Θεός που φροντίζει τόσο για τα άνθη του αγρού και τα πετεινά του ουρανού, πολύ περισσότερο φροντίζει για τον άνθρωπο που είναι ασύγκριτα ανώτερος αυτών. Δεν πρέπει συνεπώς να ανησυχεί ο πιστός άνθρωπος για το μέλλον του και για το μέλλον της οικογενείας του, διότι ο Θεός με την πανσοφία και παντοδυναμία Του θα εξασφαλίσει το μέλλον του πολύ καλύτερα από αυτόν. Αρκεί ο άνθρωπος να υπακούει στις εντολές του Θεού: ν' αγωνίζεται πρώτα για τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του· τότε όλα τα άλλα θα τακτοποιούνται! Δεν μπορεί επομένως να είναι ο άνθρωπος ολιγόπιστος ή απαισιόδοξος, όταν έχει εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια.

Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο είναι κακό και απαγορευμένο το να πιστεύει κανείς στην τύχη και λέγει:
Αν η τύχη κάνει τον καλό και τον κακό τότε γιατί συμβουλεύεις τα παιδιά σου και τα νουθετείς; Όλα τότε άσκοπα και στα χαμένα. Αν η τύχη κάνει τους πλούσιους και τους φτωχούς τότε δεν χρειάζεται μόρφωση ούτε αγώνας για απόκτηση περιουσίας. Αν δεν υπάρχει Θεός, ο οποίος εποπτεύει τα πάντα, τότε δεν θα υπήρχε τάξη και αρμονία, χωρίς δηλαδή την Πρόνοια Του. Αν δεν υπάρχει Θεός, πως έγιναν όλα αυτά; Και αν υπάρχει πως τα παραβλέπει όλα αυτά;
Αν πάλι τα δημιούργησε όλα, τότε πρόσεχε την ασέβεια και την βλασφημία... Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει κρίση. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει πίστη. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει Θεός. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει αρετή. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει κακία. Αν υπάρχει τύχη, όλα άδικα τα κάνουμε και ανώφελα τα υπομένουμε. Είναι να θαυμάζει κανείς, την Πάνσοφη, Δίκαιη και Στοργική Πρόνοια του Πανάγαθου Θεού και Πατρός μας. Είναι να γεμίζει η καρδιά μας, από ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη, προς Τον Παντοδύναμο Θεό και Παντοκράτορα του κόσμου. Είναι η πίστη που πρέπει, να μας κάνει δυνατούς και αποφασιστικούς στη ζωή, ώστε να προχωρούμε στο δρόμο της αρετής.
Είναι αυτή που μας δίνει δύναμη, να μη λυγίσουμε στις δυσκολίες της ζωής στις δοκιμασίες και στις θλίψεις.
Είναι η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ για όλους και για όλα...

www.freemonks.gr

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ


Η ΜΙΚΡΗ ΣΠΗΛΙΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ ΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝΕ.ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΙ ΦΩΝΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΕΚΙ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.



Ελενη Χειμωνα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>