Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Τύχη ή Θεία πρόνοια;



Θεία Πρόνοια: Ενέργεια της Τριαδικής Θεότητας, που αναφέρεται στη φροντίδα και επιμέλεια του Θεού για τη διακυβέρνηση και συντήρηση της Δημιουργίας Του και, ειδικότερα, για τη ζωή και τη σωτηρία του ανθρώπου. Ο Θεός που φροντίζει τόσο για τα άνθη του αγρού και τα πετεινά του ουρανού, πολύ περισσότερο φροντίζει για τον άνθρωπο που είναι ασύγκριτα ανώτερος αυτών. Δεν πρέπει συνεπώς να ανησυχεί ο πιστός άνθρωπος για το μέλλον του και για το μέλλον της οικογενείας του, διότι ο Θεός με την πανσοφία και παντοδυναμία Του θα εξασφαλίσει το μέλλον του πολύ καλύτερα από αυτόν. Αρκεί ο άνθρωπος να υπακούει στις εντολές του Θεού: ν' αγωνίζεται πρώτα για τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του· τότε όλα τα άλλα θα τακτοποιούνται! Δεν μπορεί επομένως να είναι ο άνθρωπος ολιγόπιστος ή απαισιόδοξος, όταν έχει εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια.

Κατά τον Ιερό Χρυσόστομο είναι κακό και απαγορευμένο το να πιστεύει κανείς στην τύχη και λέγει:
Αν η τύχη κάνει τον καλό και τον κακό τότε γιατί συμβουλεύεις τα παιδιά σου και τα νουθετείς; Όλα τότε άσκοπα και στα χαμένα. Αν η τύχη κάνει τους πλούσιους και τους φτωχούς τότε δεν χρειάζεται μόρφωση ούτε αγώνας για απόκτηση περιουσίας. Αν δεν υπάρχει Θεός, ο οποίος εποπτεύει τα πάντα, τότε δεν θα υπήρχε τάξη και αρμονία, χωρίς δηλαδή την Πρόνοια Του. Αν δεν υπάρχει Θεός, πως έγιναν όλα αυτά; Και αν υπάρχει πως τα παραβλέπει όλα αυτά;
Αν πάλι τα δημιούργησε όλα, τότε πρόσεχε την ασέβεια και την βλασφημία... Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει κρίση. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει πίστη. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει Θεός. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει αρετή. Αν υπάρχει τύχη, δεν υπάρχει κακία. Αν υπάρχει τύχη, όλα άδικα τα κάνουμε και ανώφελα τα υπομένουμε. Είναι να θαυμάζει κανείς, την Πάνσοφη, Δίκαιη και Στοργική Πρόνοια του Πανάγαθου Θεού και Πατρός μας. Είναι να γεμίζει η καρδιά μας, από ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη, προς Τον Παντοδύναμο Θεό και Παντοκράτορα του κόσμου. Είναι η πίστη που πρέπει, να μας κάνει δυνατούς και αποφασιστικούς στη ζωή, ώστε να προχωρούμε στο δρόμο της αρετής.
Είναι αυτή που μας δίνει δύναμη, να μη λυγίσουμε στις δυσκολίες της ζωής στις δοκιμασίες και στις θλίψεις.
Είναι η ΘΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ για όλους και για όλα...

www.freemonks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>