Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Τι είναι τα επιτίμια και σε τι χρησιμεύουν;

Απο το forum:
http://orthodoxos.forumup.com

Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις γύρω απ' αυτό το θέμα, ακόμη κι από ευσεβείς Χριστιανούς, γι αυτό καλά είναι να κάνουμε μια συζήτηση για να ξεκαθαρίσουμε ίσως τα πράγματα.

Η μακρόχρονη επανάληψη μιας αμαρτίας εγκαθιστά στην ψυχή μας τα πάθη, που στη συνέχεια να μας αναγκάζουν ν' ανακυκλώνουμε την αμαρτία, όσο κι αν προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Επομένως τα πάθη είναι πνευματικές αρρώστιες:

"Από των πολλών μου αμαρτιών ασθενεί τό σώμα,
ασθενεί μου και η ψυχή, πρός σέ καταφεύγω,
την κεχαριτωμένην, ελπίς απηλπισμένων,
σύ μοι βοήθησον"
(Μικρή Παράκληση Υπεραγίας Θεοτόκου)


Όπως για τις ασθένειες του σώματος έτσι και για τις ασθένειες τις ψυχής, πολές φορές απαιτείται η χρήση φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την επιτάχυνση της θεραπείας. Ο γιατρός των ψυχών, ο Πνευματικός μας, αφού ακούσει την Εξομολόγησή μας, μας συνιστά τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε την πνευματική μας κατάσταση, ώστε ν' αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία τα πάθη μας, να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το Θεό, τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, να προσέλθουμε καθαρότεροι στο Ποτήριο της Ζωής, και να διατηρήσουμε σταθερή την ελπίδα της Βασιλείας των Ουρανών. Οι ενέργειες αυτές είναι τα επιτίμια και οι κανόνες.

Τα επιτίμια είναι πνευματικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των πνευματικών μας ασθενειών και οι κανόνες είναι φάρμακα που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την πνευματική μας υγεία. Επομένως τα επιτίμια είναι απαραίτητα τη συγκεκριμένη στιγμή και για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων πνευματικών συμπτωμάτων, ενώ οι κανόνες έχουν γενικότερη εφαρμογή και εξαρτώνται από τη γενικότερη πνευματική μας κατάσταση.

Παραδείγματα τώρα: Επιτίμια μπορεί να είναι η αποφυγή συγκεκριμένων ενεργειών, που επιδεινώνουν την κατάστασή μας, όπως για παράδειγμα να μειώσουμε τις ώρες τις τηλεόρασης, που μας αναστατώνει, ή να μην επισκεπτόμαστε ένα συγκεκριμένο μέρος που μας βάζει σε πειρασμό ή ν' αποφύγουμε ένα συγκεκριμένο φαγητό που μας δημιουργεί λαιμαργία. Επίσης μπορεί να είναι άλλες ενέργειες για άμεση βελτίωση της κατάστασής μας, όπως να ζητήσουμε συγγνώμη από κάποιον που βλάψαμε, να προσπαθήσουμε ν΄αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με κάποιον που έχουμε διαφορές.

Το βαρύτερο επιτίμιο είναι ο προσωρινός αποκλεισμός από τη Θεία Κοινωνία, όταν δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε μέσα μας τον Χριστό, επειδή αντί για πνευματική ωφέλεια θα υποστούμε πνευματική ζημιά. Η ποινή του αποκλεισμού σήμερα επιβάλλεται από τους Πνευματικούς κυρίως αν διαπιστώσουν έλλειψη μετάνοιας ή προβλήματα πίστεως. Μαζί με τον αποκλεισμό συνήθως ο Πνευματικός μας συνιστά και άλλες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να διορθώσουμε την κατάσταση μας, εφόσον έχουμε τέτοια προαίρεση.

Οι κανόνες είναι ενέργειες που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την πνευματική μας κατάσταση και μπορεί να είναι πνευματικά αναγνώσματα, προσευχές ή ακολουθίες, ασκήσεις του σώματος (μετάνοιες, κομποσκοίνι κλπ.), νηστεία κλπ.Όπως βλέπουμε επιτίμια και κανόνες δεν είναι το ίδιο πράγμα, ούτε έχουν τον ίδιο σκοπό. Επίσης κανένα απ' τα δύο δεν είναι τιμωρία για τις αμαρτίες μας ούτε έχουν σκοπό την αποκατάσταση της Θείας Δικαιοσύνης ούτε μας εξιλεώνουν από τις αμαρτίες μας ούτε βεβαίως μας εξασφαλίζουν δικαιωματικά την Βασιλεία των Ουρανών.

Η άφεση των αμαρτιών μας γίνεται με την συγχωρητική ευχή, εφόσον έχουμε μετανοήσει γι αυτές ειλικρινά. Τα επιτίμια μας βοηθούν ν' απαλλαγούμε απ' τα αποτελέσματά τους και οι κανόνες να υλοποιήσουμε την αγάπη μας για το Θεό και την προαίρεσή μας να Τον πλησιάσουμε ελπίζοντας στο Μέγα Έλεος Του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>