Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΓΡΙΠΠΙΝΑΣ

 23 Ιουνίου

Η Αγία Αγριππίνα, γεννήθηκε και μαρτύρησε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία αγάπησε πολύ το Χριστό και αφοσιώθηκε στην υπηρεσία Του. Για το λόγο αυτό διέθεσε όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των φτωχών και τη θεραπεία των ασθενών. Για την αγάπη του Λυτρωτή του κόσμου, απέφυγε το γάμο και προτίμησε να γίνει νύμφη του Χριστού. Όσες φορές είχε ανάγκη, η εκκλησία της Ρώμης, η Αγία Αγριππίνα έτρεχε πρώτη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Όμως η Αγία δεν προσέφερε μόνο υλικά αγαθά αλλά και πνευματικά, διδάσκοντας την χριστιανική πίστη και οδηγώντας στο δρόμο της Αλήθειας, πλήθη πλανημένων ανθρώπων.
Η Θεάρεστη και πολύτιμη αυτή δράση της Αγίας δεν ήταν δυνατό να παραμείνει για πολύ καιρό κρυφή. Το 262 μ.Χ., την κατήγγειλαν στις αρχές, ως ανατροπέα της πατροπαράδοτης λατρείας των ειδώλων. Η Αγία Αγριππίνα αποδέχθηκε τις καταγγελίες και με μεγάλο θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Οι διώκτες της τη μαστιγώσουν για να κάμψουν την πίστη και το αγωνιστικό της φρόνημα. Όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να την μεταπείσουν, την υπέβαλαν σε νέα φρικτά βασανιστήρια. Το σώμα της Αγίας δεν άντεξε τα μαρτύρια και έτσι μαρτυρικά παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο.
Απολυτίκιο:
Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεῖον Πνεύματι, κραταιωθεῖσα, ἠνδραγάθησας, γενναιοφρόνως, Ἀγριππίνα παρθενίας ὀσφράδιον ὅθεν Χριστοῦ δοξασθεῖσα τὴ χάριτι, πηγᾶς θαυμάτων βλυστάνεις τοὶς πέρασι. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.


Το συναξάρι είναι απο το agioritikovima.gr του Κυριάκου Διαμαντόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>