Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΔΕΙΓΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ


Πνευματική πρόοδο δεν μπορεί να περιμένει κανείς, αν δεν βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και δεν καλλιεργεί το χωράφι της ψυχής του με επιμέλεια και σχολαστικότητα, προκειμένου να ξεριζώνει κάθε ζιζάνιο που φυτρώνει μέσα σ’ αυτήν και εμποδίζει την αύξηση των αρετών. Μια τέτοια σημαντική αρετή είναι και η ευγνωμοσύνη, προς όλους εκείνους που ποικιλοτρόπως μας βοηθούν για μια πορεία που μας χαριτώνει πραγματικά και που μας αναδεικνύει παιδιά του Θεού.
    Μπροστά στις πάμπολες καθημερινές φανερές και αφανείς ευεργεσίες που απλόχερα μας προσφέρει η αγάπη του Κυρίου μας, είμαστε ευγνώμονες, ή ανήκουμε στην κατηγορία των εννέα θεραπευθέντων λεπρών που δεν ένιωσαν την ανάγκη να του πουν ένα απλό ευχαριστώ; γιατί η ευγνωμοσύνη δεν είναι μια αρετή αφηρημένη και θεωρητική, αλλά είναι εκείνη η αρετή που εκφράζεται καρδιακά με ένα ευχαριστώ. Είναι δε χαρακτηριστική η προτροπή του αποστόλου Παύλου προς τους Θεσσαλονικείς και φυσικά και στον καθένα από εμάς, όταν συνιστά «εν παντί ευχαριστείτε» (Α΄ Θεσ. ε΄ 18).
    Θερμή λοιπόν ευχαριστία προς τον Θεό για όσα επιτρέπει να συμβαίνουν στη ζωή μας. Όχι μόνο γι’ αυτά που μας ικανοποιούν και μας ευχαριστούν, αλλά και για όσα θεωρούμε στενόχωρα και θλιβερά. Η ευχαριστία μας για όλα αυτά φανερώνει πως πιστεύουμε πραγματικά στην άπειρη αγάπη του, διότι μα πολλούς τρόπους θέλει να μας φέρει «εις εαυτόν», να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ελλείψεις, αδυναμίες και κάποια πάθη, που πρέπει εντονότερα να αγωνιστούμε για να απαλλαγούμε από αυτά, ώστε η ψυχή μας να γίνει κατάλληλη για να γίνει κατοικητήριο δικό του. Με τέτοια αγωνιστική διάθεση και βαθιά πίστη στην αγάπη του Θεού αντιμετώπισαν όλοι οι άγιοι τις σκληρές δοκιμασίες που τους επισκέφθηκαν, θεωρώντας τις ως δικές του επισκέψεις, γιατί πίστευαν ακράδαντα πως με αυτό τον τρόπο τους ευεργετούσε, προκειμένου αιώνια να ζήσουν κοντά του στην βασιλεία των Ουρανών. Γι’ αυτό θερμά τον ευχαριστούσαν «εν παντί», αποδεικνύοντας την πνευματική τους πρόοδο.

Σ.Γ.Β.
«ΦΩΣ» (Χ.Ε.Ε.Ν.) ΣΕΠΤ. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009

ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΑΠ. ΒΑΔΡΑΧΑΝΗΣ
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>