Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
1. Σε μια εποχή στην οποία απειλούνται οι βάσεις της κοινωνίας καθένας νιώθει την απειλή στον εαυτό του. Αναρωτιέται αν θάρθει αντιμέτωπος με το θάνατο από την πείνα και τις αρρώστιες.
2. Με το αίσθημα αυτό στην καρδιά μου διαβάζω αυτά τα λόγια του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, στο σημείο που μιλάει για τις δυο μεγαλύτερες Εντολές, την αγάπη του Θεού και την αγάπη του πλησίον. Ποιες είναι μεγαλύτερες και σταθερότερες βάσεις της κοινωνίας από τις Εντολές αυτές;
3. Το ότι οι βάσεις της κοινωνίας είναι πνευματικές μας βεβαιώνει το στόμα του Χριστού ο Απόστολος Παύλος, στην προς Γαλάτας επιστολή του: «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε. (….)Μη πλανάσθε, Θεός ου μυκτηρίζεται. Ο γαρ εάν σπείρη άνθρωπος, τούτο και θερίσει. Ότι ο σπείρων εις την σάρκα εαυτοιύ εκ της σαρκός θερίσει φθοράν, ο δε σπείρων εις το πνεύμα εκ του πνεύματος θερίσει ζωήν αιώνιον.»
(Να σηκώνετε ο ένας το φορτίο του άλλου κι έτσι θα εφαρμόσετε πλήρως το νόμο του Χριστού. (….) Μην έχετε ψευδαισθήσεις , ο Θεός δεν εμπαίζεται. Ό,τι σπέρνει ο άνθρωπος, αυτό θα θερίσει. Έτσι , όποιος σπέρνει στον αγρό των αμαρτωλών επιθυμιών του θα θερίσει από εκεί ως καρπό την καταστροφή. Όποιος όμως σπέρνει στον αγρό του Πνεύματος, αυτός θα θερίσει ως καρπό του Πνεύματος την αιώνια ζωή.)
4. Οι τυραννίες που επιβάλλουν με τη βία τις ουτοπίες τους προσβάλλουν το Άγιον Πνεύμα και την ίδια τη ζωή. «Ο Θεός είναι ο Ζων, η Ζωή. Και τη ζωή θέλει και για τους ανθρώπους. Θέλει, επίσης, την επικοινωνία με τους ανθρώπους. Πρόθεσή του είναι μια κοινωνία ζωής. Απ΄ το βιβλίο της Γενέσεως ως το βιβλίο της Αποκάλυψης μέσα στην Αγία Γραφή, μια ιδέα κυριαρχεί: Κάθε φορά που η ζωή κινδυνεύει, εξ αιτίας του ανθρώπου, ο Θεός επεμβαίνει για να τη σώσει.»
5.Με τον ζώντα Θεόν προστάτην και βοηθόν δεν χάνουμε το θάρρος μας σε εποχές σαν τη δική μας, στην οποία απειλείται η συνοχή της κοινωνίας μας και οδηγούμαστε σε κοινωνική αποδιοργάνωση.
6. Η σοφία του Θεού δεν είναι θεωρία χωρίς πρακτικά αποτελέσματα. Το Άγιο Πνεύμα χορηγεί τις βάσεις της κοινωνίας, χωρίς τις οποίες οι φτωχοί κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Το Άγιο Πνεύμα προστατεύει τη ζωή μας. Αυτό χορηγεί τη ζωή κι αυτό τη διατηρεί.
7. Η κοινωνία αμύνεται με την ασπίδα του Αγίου Πνεύματος από τους κινδύνους που την απειλούν αναγεννώμενη εκ Πνεύματος και Ύδατος. Οι Έλληνες είμαστε σήμερα όμηροι σαν τον Οδυσσέα στη σπηλιά του Κύκλωπα ή σαν τους αρχαίους κατοίκους της Νινευή εκτεθειμένοι στον επικείμενο κίνδυνο της καταστροφής.
8.Ο Οδυσσέας έγινε «ο κανένας « για να σώσει τη ζωή του και οι αρχαίοι Νινευίτες νήστεψαν για να σωθούν. Η Γραφή σημειώνει ότι νήστεψαν ακόμα και τα ζώα, εννοώντας ότι νήστεψαν ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν επίγνωση του κινδύνου που τους απειλούσε και της αξίας της νηστείας.
9.Το Ευαγγέλιο γράφει: «Λίθον ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες εγεννήθη εις κεφαλήν γωνίας (….) Εκείνος που θα σκοντάψει σ΄ αυτόν θα συντριβεί και σε όποιον πέσει επάνω θα τον συνθλίψει.
πηγη: moschoblog.blogspot.com
πηγη: moschoblog.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου