Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Χρίσμα

Κατά την διάρκεια του βαπτίσματος γίνεται από τον ιερέα το Μυστήριο του Χρίσματος. Ο χριόμενος παίρνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, για να ενισχυθεί και να τελειοποιηθεί στη νέα κατά Χριστό ζωή, που άρχισε με το Βάπτισμα.Κατά την διάρκεια του βαπτίσματος γίνεται από τον ιερέα το Μυστήριο του Χρίσματος. Ο χριόμενος παίρνει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, για να ενισχυθεί και να τελειοποιηθεί στη νέα κατά Χριστό ζωή, που άρχισε με το Βάπτισμα.

Από τις Πράξεις των Αποστόλων μαθαίνουμε ότι οι Απόστολοι μετέδιδαν τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος με την επίθεση των χεριών τους στους βαπτισθέντας. Αργότερα η επίθεση των χεριών αντικαταστάθηκε με τη χρήση του αγίου Μύρου.

Το άγιο Μύρο αποτελείται από λάδι και σαράντα αρωματώδεις ουσίες (τριαντάφυλλο, βασιλικό, δεντρολίβανο, γιασεμί κ.λπ.) και συμβολίζει τα πολλά και διάφορα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Η Εκκλησία της Ελλάδος προμηθεύεται το άγιο Μύρο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Το Πατριαρχείο ετοιμάζει άγιο Μύρο κάθε χρόνο τη Μεγάλη Τετάρτη και το καθαγιάζει στον πατριαρχικό ναό τη Μεγάλη Πέμπτη σε τελετή, στην οποία συλλειτουργούν ο Πατριάρχης και άλλοι αρχιερείς.

Το Μυστήριο του Χρίσματος γίνεται από τον Επίσκοπο ή τον ιερέα δια της σταυροειδούς χρίσεως του Χριστιανού σε διάφορα μέρη του σώματος. Σε κάθε τέτοια χρήση επαναλαμβάνεται η ευχή: «Σφραγίς δωρεάς Πνεύματος Αγίου. Αμήν».

Γίνεται το Χρίσμα στο κεφάλι σαν έδρα του νου, ώστε οι σκέψεις να είναι πάντα θεάρεστες. Στα αυτιά για να ακούνε τα λόγια του Θεού και καθετί καλό. Στα χέρια, για να πράττουν έργα αγάπης, καλοσύνης και αρετής. Στο στήθος ώστε η αγάπη στον Κύριο να είναι διαρκής και θερμή και τα συναισθήματα να είναι άγια. Στην πλάτη, για να μπορεί να σηκώνει το Σταυρό του Χριστού. Στα πόδια, για να οδηγούν το σώμα στον τόπο της λατρείας, να πηγαίνουν, όπου πρέπει για έργα αγάπης και αρετής και ποτέ σε τόπους, που υπάρχει η διαφθορά και η αμαρτία.

Τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, όπως μας το αναφέρει ο Απόστολος Παύλος, είναι: «η αγάπη, η χαρά, η ειρήνη, η μακροθυμία, η χρηστότης, η αγαθωσύνη, η πίστις, η πραότης και η εγκράτεια.

Το Άγιο Πνεύμα με τα Μυστήρια του Αγίου Βαπτίσματος και του Χρίσματος "κατοικεί τώρα στην ψυχή μας. Ας θυμόμαστε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «Μη λυπείτε το Άγιο, Πνεύμα του Θεού, σφραγιστήκατε με αυτό την ημέρα της απολυτρωσεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>