Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Τα ΘεοφάνιαΤα Θεοφάνια και η ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή 


Δύο γιορτές, τις οποίες σέβεται ιδιαίτερα ο λαός μας, η Ορθόδοξη εκκλησία μας τιμά στις 6 και 7 του Γενάρη. Είναι τα άγια Θεοφάνια και η ημέρα του Αγίου Προφήτη, Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη.
Στην πατρίδα μας τα Θεοφάνια είναι γνωστά και ως ημέρα του Ιορδάνη, ενώ σε πολλές περιοχές - με την ονομασία “Βοντίτσι”, που σημαίνει νεράκια. Την ημέρα αυτή ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε στα νερά του Ιορδάνη τον Ιησού Χριστό. Ο 30 ετών Ιησούς έσκυψε το κεφάλι του μπροστά στον Ιωάννη, ο οποίος τον βάπτισε με νερό, ενώ ο ίδιος ο Θεός μαρτυρεί, ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού. Στο βάπτισμα παραβρίσκονταν και το Άγιο Πνεύμα υπό την μορφή περιστεριού. Με τον τρόπο αυτόν ο Θεός έδειξε στον κόσμο την τριαδική του φύση. Με το βάπτισμα τίθεται η αρχή του κηρύγματος του Χριστού.
Σύμφωνα με τις εβραϊκές παραδόσεις, η ηλικία 30 ετών ήταν απαραίτητη για κάθε ιερέα ή δάσκαλο, γιατί ο άνθρωπος τότε είναι ώριμος και υπεύθυνος για τις πράξεις του. Για τους χριστιανούς το βάπτισμα είναι ένα μυστήριο, σύμβολο της κάθαρσης από το προπατορικό αμάρτημα, ύστερα από το οποίο ο αμαρτωλός και καταραμένος άνθρωπος βγαίνει ανανεωμένος και αναγεννημένος.
Τα Άγια Θεοφάνια είναι μια από τις παλιότερες χριστιανικές γιορτές και η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία την τιμάει με εξαιρετική πανηγυρικότητα. Σε κάθε ναό η ημέρα αυτή γίνεται δεκτή με προπαρασκευαστική 24ωρη νηστεία στις 5 του Γενάρη, όταν γίνεται ο Μεγάλος αγιασμός. Η νηστεία είναι αυστηρή, ενώ οι πιο ευλαβείς χριστιανοί δεν τρώνε όλη την ημέρα, για να προϋπαντήσουν τη μεγάλη γιορτή με την απαραίτητη πνευματική εξύψωση. Στα Θεοφάνια οι ναοί είναι γεμάτοι με πιστούς, αλλά οι περισσότεροι είναι στην Θεία Λειτουργία και στον Μεγάλο αγιασμό. Με ψαλμωδίες και ειδικές προσευχές αγιάζεται και ευλογείται το νερό - το σύμβολο της ζωής. Τούτη η ημέρα είναι και ένα εξαιρετικό μέσο για το πλύσιμο της ψυχής, γιατί με το ράντισμά της οι χριστιανοί καθαρίζονται από τις αμαρτίες.


Anna Tzekou
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>