Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Κάτι πονάει μέσα σουΟ τρόπος σου μετρά πολύ.
Μπορείς να πεις την πιο βαριά κουβέντα και να φανεί σα χάδι.
Ένα μονάχα βλέμμα σου μπορεί να ξεγυμνώσει ανήθικα τον άλλο.
Κι ένα χαμόγελό σου να φέρει την ανάσταση στην πιο θαμμένη σχέση.
Κάπου κουράστηκες. Κι όλο ξεχνιέσαι τελευταία.
Κι αφήνεσαι να βγαίνουν λέξεις απ’ το στόμα σου που φέρνουν δάκρυα και αίμα.
Και κάνουν τον αέρα του σπιτιού σου γεμάτο βέλη, λόγχες και καλάζνικωφ.
“Παράτα με, κλείστο, φύγε, άσε με, θέλω ησυχία, φέρε δω το κοντρόλ, βούλωσ’ το επιτέλους,
σκάστε όλοι εδώ μέσα, αυτό το φαΐ δεν τρώγεται, τι ήθελα κι έμπλεξα μαζί σας”.
Αυτό που πράγματι σε πνίγει, όμως, είναι μια κούραση άλλου είδους. Μα δεν το λες.
Δεν έμαθες. Δεν σ’ έμαθαν. Ντρέπεσαι άλλωστε.
Άλλα σου φταίνε για τα νεύρα σου.
Φταίει το φιλί που κάτι μήνες έχεις να γευτείς.
Η αγκαλιά που σαν το λούνα παρκ των παιδικών σου χρόνων κάποτε ταξιδιάρικα σε μέθαγε γλυκά.
Τώρα η αγκαλιά σου έπιασε αράχνες. Κι όλο κινείσαι αντίστροφα.
Θέλεις να πεις “αγάπα με λιγάκι” και λες “βαρέθηκα κοντά σου τόσα χρόνια”.
Σου αξίζει μια ανανέωση, μα αντί γι’ αυτό εσύ κατεδαφίζεις.
Πεθύμησες τη νιότη σου κι αντί γι’ αυτό ασπρίζουν τα μαλλιά σου.
Είναι κρίμα να ‘σαι τόσο ευαίσθητος και ν’ αντιδράς σα παγωμένη πέτρα.
Έχεις καρδιά ευαίσθητη και παριστάνεις τον αδιάφορο.
Κι αντί ν’ αφήσεις το παιδάκι που εντός σου κρυφοκλαίει να ακουστεί,
εσύ το πνίγεις με τσιγάρο, αλκοόλ κι ουσίες.
Χρειάζεσαι αποτοξίνωση.
Για να ανθίσει ο έρωτας πάλι.
π. Ανδρέας Κονάνος

Είσαι έτοιμη να φέρεις στον κόσμο έναν άγιο;Μία πιστή Ρωσίδα πήγε στον πνευματικό της στην Ρωσία και του είπε: «Πάτερ, θέλω να πάρω την ευχή σας να κάνω οικογένεια. Μου δίνετε την ευχή σας; Θέλω να ευχηθείτε για μένα και να με ευλογήσετε. Ήρθε η ώρα, είμαι ώριμη πλέον στην ηλικία και θα παντρευτώ». Και την ρωτά ο πνευματικός: «Είσαι έτοιμη να φέρεις στον κόσμο έναν άγιο; Μπορείς στο παιδί που θα μεγαλώσεις να δείξεις ένα τέτοιο κλίμα γύρω σου ώστε να πάρει αυτή την υποψία της αγιότητας; Τότε σου δίνω την ευλογία μου».
Δεν την ρώτησε για άλλα πράγματα. Δεν την ρώτησε αν έχει λεφτά, αν έχει δουλειά, αν έχει τα εξωτερικά στοιχεία που συνθέτουν ένα πετυχημένο γάμο. Της είπε: «Μπορείς να εμπνεύσεις αγιότητα σε αυτό το παιδί; Μπορείς να το κάνεις άγιο;». Εννοώντας: «Μπορείς εσύ να είσαι αγία για να δώσεις και στο παιδί αυτή την επιθυμία της αγιότητας; Τότε να έχεις την ευχή μου να ξεκινήσεις, αλλιώς το να κάνεις οικογένεια επειδή σε πήραν τα χρόνια, επειδή ήρθε η ηλικία, επειδή όλες οι φίλες σου και οι φίλοι σου έχουν κάνει οικογένεια, δεν είναι σωστό ξεκίνημα. Δεν αρκεί αυτό».
Πρέπει να ξεκινήσει κανείς με σοβαρότητα αυτή την υπόθεση, με περίσκεψη, με ωριμότητα, και προσευχή. Πόση ώρα, πόσους μήνες κρατά η κυοφορία; Εννέα μήνες και τελειώσαμε; Πέρασαν εννέα μήνες. Κρατήσαμε τόσο καιρό το παιδάκι μας στα σπλάχνα μας, το φέραμε στην ζωή. Και τελειώσες; Όχι. Ναι, το παιδί το έφερες στην ζωή, άγιο όμως δεν το έκανες ακόμα. Του δίνεις τροφή, μα δεν αρκεί για να χορτάσει. Είναι και ο χαρακτήρας. Του πήρες ωραίο δωμάτιο έβαλες και κλιματιστικό, μπράβο σου. Έχεις βάλει και ζεστά χαλιά και υπολογιστή. Αλλά χρειάζεται και ποιότητα ζωής το παιδάκι, δηλαδή να βοηθήσεις το παιδί σου να γνωρίσει τον εαυτό του. Να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του, να γνωρίσει μέσα από τον κόσμο τον συνάνθρωπό του, να γνωρίσει το Θεό, να γνωρίσει την αλήθεια. Έμαθες το παιδί σου να αγαπάει; Έμαθες στο παιδί σου να προσεύχεται; Έμαθες στο παιδάκι σου να γονατίζει, να κάνει θυσίες και να ταπεινώνεται; Του έχεις δείξει εσύ με το δικό σου παράδειγμα τι θα πει ταπείνωση; Σε έχει δει το παιδί σου να υποχωρείς, να ζητάς συγνώμη; Να χάνεις το δίκιο σου και να μην αντιμιλάς; Σε έχει δει το παιδί σου από τα μικρά του χρόνια να αντέχεις στον πόνο χωρίς να διαμαρτύρεσαι, χωρίς να γκρινιάζεις και να αγανακτείς; Σε έχει δει όταν αποτυγχάνεις κάπου να το παίρνεις σαν αφορμή να πλησιάσεις περισσότερο τον Θεό και την ταπείνωση; Σε έχει δει να παραδέχεσαι ένα λάθος σου;
Τότε πραγματικά θα ξέρει το παιδί σου γιατί ζει και πού πηγαίνει. Θα ξέρει τον σκοπό που ζει σε αυτό τον πλανήτη και θα έχει πραγματικά αληθινούς ωραίους γονείς , οι οποίοι χωρίς να έχουν διαβάσει πολλά παιδαγωγικά, χωρίς να ασχολούνται μόνο με το παιδί τους, αλλά με αβίαστο και ξεκούραστο τρόπο μέσα από την δική τους πορεία προς τον Θεό, θα βοηθούν και τα παιδιά τους. Και αυτό είναι πάρα πολύ ευλογημένο και αληθινό. Είναι μία αγωγή που γίνεται από γενιά σε γενιά με τρόπο αθόρυβο και άδηλο. Δεν φαίνεται αλλά γίνεται και επηρεάζει τον κόσμο όλο.
Πηγή:
«Αγάπη για πάντα»
του π. Ανδρέα Κονάνου
Σωματείο Παναγία η Γάλαξα η Θαλασσοκρατούσα, 2012

Η προϋπόθεση της ευτυχίας μέσα στον γάμο


http://www.sarkamia.gr/

Κάποτε τον ρώτησα: «Γέροντα, αυτή η ψυχοσωματική έλξη που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα, είναι δαιμονική;». Και μου απάντησε: «Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Εξαρτάται».
Σε επόμενη συνάντησή μας, επανήλθα στο θέμα και μου απάντησε πιο συγκεκριμένα: «Ξέρεις, αυτό που ονομάζουν ευτυχία μέσα στον γάμο υπάρχει, αλλά απαιτεί μία προϋπόθεση: να έχουν αποκτήσει οι σύζυγοι πνευματική περιουσία, αγαπώντας τον Χριστό και τηρώντας τις εντολές του. Έτσι θα φθάσουν να αγαπιούνται αληθινά μεταξύ τους και να είναι ευτυχισμένοι. Διαφορετικά, θα είναι ψυχικά πτωχοί, δε θα μπορούν να δώσουν αγάπη και θα έχουν δαιμονικά προβλήματα, που θα τους κάνουν δυστυχισμένους».
Μια άλλη φορά ήταν παραστατικός. Τον ρώτησα: «Γέροντα, έχεις ακούσει, ότι το πρόβλημα του ανικανοποίητου της αισθησιακής και συναισθηματικής επιθυμίας, ανάμεσα στα δύο φύλα, παραμένει άλυτο και το λύνει μόνο ο τάφος;». Ο Γέροντας αντέδρασε έντονα: «Όχι, μωρέ, μην το λες πρόβλημα. Να, είναι έτσι». Και έκανε με την παλάμη και τα δάκτυλά του μια χαρακτηριστική κίνηση πάνω στην κουβέρτα του κρεβατιού του, που έδειχνε κάτι να κινείται προς τα εμπρός έρποντας, μετά ν’ αρχίζει λίγο-λίγο ν’ απογειώνεται και τελικά να ανυψώνεται στον ουρανό. Η εικόνα που έδωσε ήταν τελείως αντίθετη από εκείνη που δίνουν οι ρομαντικές περιγραφές εκστατικών ερώτων, που ξεκινούν από πολύ ψηλά, χάνουν ύψος σιγά-σιγά και προσγειώνονται ανώμαλα τελικά. Η εικόνα του Γέροντα, συνδεόταν άμεσα με την “πνευματική περιουσία”, της οποίας η ύπαρξη ή η απουσία, δημιουργεί ανάλογα την ανοδική ή την καθοδική πορεία.
Ανθολόγιο Συμβουλών Γέροντος Πορφυρίου, σ.191-192

Η χριστιανική συζυγίαΈνας σοφός άνθρωπος που είπε πολλά με τη μορφή των μακαρισμών, είπε και τούτο: “Η γυναίκα και ο άνδρας να φέρονται καλά μεταξύ τους” (Σοφ. Σειρ. 25, 1).
Από την αρχή ο Θεός φρόντισε για να ζουν οι σύζυγοι με ομόνοια. Γι’ αυτό μιλάει για τους δύο σαν να πρόκειται για έναν και λέει: “Άνδρα και γυναίκα τους έκανε” (Γεν. 1, 27)· και “δεν υπάρχει άνδρας και γυναίκα” (Γαλ. 3, 28). Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τόσο στενή σχέση ανάμεσα σε δύο άνδρες, όση ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Γι’ αυτό ο Δαβίδ, πενθώντας και θρηνώντας για το θάνατο του στενού φίλου του Ιωνάθαν, που τον αγαπούσε υπερβολικά, δεν τον αποκάλεσε πατέρα η μητέρα, αδελφό η φίλο, αλλά τι είπε; “Σ’ αγάπησα περισσότερο απ’ όσο μπορεί ν’ αγαπηθεί μια γυναίκα” (Β  Βασ. 1, 26). Και πραγματικά. Αυτή η αγάπη είναι πιο δυνατή από κάθε άλλη. Οι άλλες έχουν σφοδρότητα, αυτή όμως είναι και σφοδρή και αμάραντη. Γιατί υπάρχει μια ερωτική ορμή που φωλιάζει στη φύση τους και, χωρίς να κατανοούμε το πως, συνδέει τα σώματά τους. Γι’ αυτό και εξαρχής από τον άνδρα προήλθε η γυναίκα, ενώ στη συνέχεια από τον άνδρα και τη γυναίκα προέρχονται άλλοι άνδρες και άλλες γυναίκες. Βλέπεις σύνδεσμο και σύμπλεγμα που δημιούργησε ο Θεός, μην επιτρέποντας μάλιστα σε άλλη ουσία να εισχωρήσει απ’ έξω; Βλέπεις και πόσα άλλα έκανε συγκαταβατικά; Ανέχθηκε να γίνει γυναίκα του Αδάμ η αδελφή του· η μάλλον όχι η αδελφή του, αλλά η θυγατέρα του· η μάλλον ούτε η θυγατέρα του, αλλά κάτι περισσότερο, η ίδια του η σάρκα. Και την ενότητά τους την καθόρισε ευθύς εξαρχής, σαν τις πέτρες, ενώνοντάς τους σε μιαν ολότητα.
Γι’ αυτό ούτε τη γυναίκα δημιούργησε από ξένη στον Αδάμ ουσία, για να μη συνδέεται αυτός μαζί της σαν με μια ξένη, ούτε πάλι σταμάτησε το γάμο στην ένωση του Αδάμ με την Εύα, για να μη χωρίζεται αυτός, λόγω της ενώσεώς του με μια μόνο γυναίκα, από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος. Έγινε δηλαδή εδώ ο,τι γίνεται μ’ ένα ωραίο δέντρο: Έχει ένα κορμό, που υψώνεται πάνω από τη ρίζα και μετά απλώνεται σε πολλά κλαδιά. Αν δεν είχε κορμό και τα κλαδιά βγαίνουν κατευθείαν από τις ρίζες, δεν αξίζει τίποτα· και αν έχει πολλές ρίζες, δεν το θαυμάζει κανείς.
Έτσι, λοιπόν, ο Θεός από έναν άνθρωπο, τον Αδάμ, έκανε να προέλθει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, όπως τα κλαδιά από τον κορμό του δέντρου, κάνοντάς το αναγκαστικά αδιάσπαστο και αχώριστο. Και για να μην περιοριστεί η αγάπη, αλλά ν’ απλωθεί σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν επέτρεψε να έρχονται σε γάμο οι άνθρωποι με αδελφές και θυγατέρες, επιβάλλοντας το χωρισμό από τα δικά μας πρόσωπα. Γι’ αυτό έλεγε: “Ο δημιουργός από την αρχή έκανε άνδρα και γυναίκα” (Ματθ. 19, 4).
Απ’ αυτό προέρχονται μεγάλα καλά αλλά και μεγάλα κακά για τις οικογένειες και τις κοινωνίες. Γιατί ο έρωτας άνδρα και γυναίκας αποτελεί, περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο, τον ισχυρότερο συνεκτικό δεσμό του βίου μας. Για χάρη του πολλοί και όπλα παίρνουν στα χέρια τους και την ψυχή τους ακόμα προδίδουν και θυσιάζουν.
Όχι, λοιπόν, τυχαία και αναίτια αναφέρθηκε ο Παύλος σ’ αυτό το θέμα, λέγοντας: “Οι γυναίκες να υποτάσσεστε στους άνδρες σας όπως στον Κύριο” (Εφ. 5, 22). Γιατί άραγε; Γιατί, αν οι σύζυγοι συμβιώνουν με ομόνοια, τότε και τα παιδιά τους ανατρέφονται καλά και οι γείτονες απολαμβάνουν την ευωδία της χριστιανικής τους ζωής και οι φίλοι τους χαίρονται και οι συγγενείς τους καμαρώνουν. Αν, όμως, συμβαίνει το αντίθετο, όλα γίνονται άνω κάτω, όλα είναι σε σύγχυση και ταραχή. Συμβαίνει δηλαδή και εδώ ο,τι και σ’ ένα στράτευμα: Όταν οι στρατηγοί του έχουν ειρηνικές σχέσεις και συνεργάζονται αρμονικά, ο στρατός πάει καλά και έχει νίκες· όταν, όμως, αυτοί διαφωνούν και μαλώνουν, όλος ο στρατός γίνεται άνω κάτω. Γι’ αυτό, λοιπόν λέει: “Οι γυναίκες να υποτάσσεστε στους άνδρες σας όπως στον Κύριο”.
Πως, όμως, η Γραφή σε άλλο σημείο λέει, “αν κάποιος έρχεται κοντά μου και δεν απαρνιέται γυναίκα και άνδρα, δεν μπορεί να είναι μαθητής μου” (πρβλ. Λουκ. 14, 26); Αν πρέπει οι γυναίκες να υποτάσσονται στους άνδρες τους όπως στον Κύριο, πώς αλλού ζητάει να τους απαρνηθούν για χάρη του Κυρίου; Αν διαβάσετε προσεκτικά και τα δύο χωρία, θα διαπιστώσετε ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ισχύουν παράλληλα και τα δύο. Τι θέλει δηλαδή να πει εδώ ο απόστολος; Ή “να υποτάσσεστε στους άνδρες σας, γνωρίζοντας ότι έτσι υπηρετείτε τον Κύριο” ή “να υπακούτε στους άνδρες σας, θεωρώντας, σαν μαθήτριες του Κυρίου, ότι κάνετε το δικό Του θέλημα”. Γιατί, αν εκείνος που δεν υποτάσσεται στην κρατική εξουσία και τις πολιτειακές αρχές, αντιστέκεται στην τάξη που έβαλε ο Θεός, πολύ περισσότερο η γυναίκα, που δεν υποτάσσεται στον άνδρα της παραβαίνει θεϊκή εντολή.
Ας θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο άνδρας είναι το κεφά­λι και η γυναίκα το σώμα, όπως αποδεικνύει και τούτος ο αποστολικός συλλογισμός: «Ο άνδρας είναι η κεφαλή (δηλ. ο αρχηγός) της γυναίκας, όπως και ο Χριστός της Εκκλησίας. Ο Χριστός είναι και ο σω­τήρας του σώματός Του, της Εκκλησίας. Όπως, όμως, η Εκκλησία υποτάσσεται στο Χριστό, έτσι και οι γυναίκες πρέπει σε όλα να υποτάσσονται στους άνδρες τους» (Εφ. 5:23-24).
Εσύ, ο άνδρας, ακούς τον Παύλο, που συμβουλεύ­ει τη γυναίκα να υποτάσσεται σ’ εσένα, και τον επαι­νείς και τον θαυμάζεις. Ακου, όμως, τι λέει παρακά­τω. Ακου τι ζητάει από σένα: «Οι άνδρες ν’ αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως ο Χριστός αγάπησε την Εκ­κλησία και πρόσφερε τη ζωή Του γι’ αυτήν» (Εφ. 5:25). Είδες προηγουμένως υπερβολή υποταγής; Δες τώρα υπερβολή αγάπης. Θέλεις να υπακούει σ’ εσένα η γυναίκα σου, όπως η Εκκλησία υπακούει στο Χρι­στό; Φρόντιζε κι εσύ γι’ αυτήν, όπως ο Χριστός για την Εκκλησία. Κι αν χρειαστεί τη ζωή σου να θυσιά­σεις γι’ αυτήν, κομμάτια να γίνεις χίλιες φορές, τα πά­ντα να υπομείνεις και να πάθεις, μην αρνηθείς να το κάνεις.
Γιατί ούτε κι έτσι θα έχεις κάνει κάτι ισάξιο μ’ εκείνο που έκανε ο Χριστός για την Εκκλησία, αφού εσύ θα έχεις πάθει γι’ αυτήν με την οποία είσαι ενω­μένος, ενώ ο Κύριος έπαθε γι’ αυτήν που Τον απο­στρεφόταν και Τον περιφρονούσε. Καθώς, λοιπόν, ο Χριστός όχι με απειλές, όχι με βρισιές, όχι με φοβέ­ρες, αλλά με πολλή αγάπη και στοργή, με φροντίδα και θυσία κατόρθωσε να εμπνεύσει την ευπείθεια σ’ εκείνην που τόσο Τον είχε λυπήσει, έτσι να κάνεις κι εσύ, έτσι να φέρεσαι στη γυναίκα σου. Αν δεν σε προ­σέχει, αν σε αντιμετωπίζει με υπερηφάνεια, αν σου δείχνει περιφρόνηση, θα μπορέσεις να τη συμμορφώ­σεις με την πολλή φροντίδα σου, με την αγάπη και την καλοσύνη σου, όχι με την οργή και το φοβέρισμα. Μόνο έναν υπηρέτη μπορείς να συνετίσεις έτσι, ή μάλλον ούτε κι αυτόν, γιατί γρήγορα θα οργιστεί και θα φύγει από τη δούλεψή σου. Στη σύντροφο της ζωής σου, στη μάνα των παιδιών σου, στη βάση κάθε χαράς μέσα στην οικογένειά σου, δεν πρέπει με αγριάδα και απειλές να επιβάλλεσαι, αλλά με την αγά­πη και τον καλό τρόπο.
Τι συζυγική ζωή είναι αυτή, όταν η γυναίκα τρέμει τον άνδρα της; Και ποιά οικογενειακή θαλπωρή θα απολαύσει ο άνδρας, όταν ζει μαζί με γυναίκα που τη μεταχειρίζεται σαν δούλα; Κι αν πάθεις κάτι για χάρη της, μην της το χτυπήσεις. Ούτε ο Χριστός έκανε κά­τι τέτοιο. «Και τη ζωή του», λέει, «πρόσφερε γι’ αυτήν, θέλοντας έτσι να την καθαρίσει και να την αγιάσει» (Εφ. 5:25-26). Επομένως ήταν ακάθαρτη, είχε ελαττώματα, ήταν άσχημη και ποταπή.
Όποια γυναίκα κι αν πάρεις, δεν θα είναι σαν την Εκκλησία, που πήρε ο Χριστός σαν νύφη Του, ούτε θα διαφέρει αυτή τόσο από σένα, όσο διέφερε εκείνη από το Χριστό. Και όμως, ο Κύριος δεν αισθάνθηκε αποστροφή γι’ αυτήν, ούτε τη σιχάθηκε για την υπερβολική της ασχήμια. Και θέλεις να καταλάβεις πόση ήταν η ασχήμια της; Άκου τι λέει ο Παύλος: «Κάποτε ήσασταν σκοτάδι» (Εφ. 5, 8). Βλέπεις πόσο μαύρη ήταν; Υπάρχει τίποτα πιο μαύρο απ’ το σκοτάδι; Δες, όμως, και τη θρασύτητά της: «Ζούσαμε μέσα στην κακία και το φθόνο» (Τιτ. 3, 3). Δες και την ακαθαρσία της: «άμυαλοι, απείθαρχοι, πλανημένοι, υποδουλωμένοι σε κάθε λογής επιθυμίες και ηδονές» (Τιτ. 3, 3).
Και όμως, μολονότι αυτή είχε τόσα ελαττώματα, ο Χριστός παρέδωσε τον εαυτό Του σε θάνατο για χάρη της, για μια κακιά σαν να ήταν καλή, για μιαν άσχημη σαν να ήταν ωραία, ποθητή και θαυμαστή. Απορώντας γι’ αυτό και θαυμάζοντας ο Παύλος έλεγε: «Ο Χριστός πέθανε για μας, τους ασεβείς ανθρώπους. Δύσκολα θα έδινε κανείς τη ζωή του ακόμα και για έναν δίκαιο άνθρωπο. Ο Θεός όμως, ξεπερνώντας αυτά τα όρια, έδειξε την αγάπη Του για μας, γιατί, ενώ ζούσαμε ακόμα στην αμαρτία, ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για χάρη μας (πρβλ. Ρωμ, 5, 6-8).
Και ενώ τέτοια ήταν, όταν την πήρε, η νύφη Του, η Εκκλησία, την καθαρίζει, τη στολίζει, τη λούζει. «Ήθελε έτσι να την εξαγιάσει, καθαρίζοντάς την με το λουτρό του βαπτίσματος και με το λόγο, ώστε να την έχει ως νύφη την Εκκλησία με όλη της τη λαμπρότητα, την καθαρότητα και αγιότητα, χωρίς ψεγάδι, η ελάττωμα, η κάτι παρόμοιο» (Εφ. 5, 26-27). Με το υδάτινο λουτρό του βαπτίσματος την καθαρίζει. Αλλά «και με το λόγο», λέει. Με ποιό; Με το «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Και όχι μόνο τη στόλισε, αλλά και τη δόξασε, την έκανε λαμπρή, «χωρίς ψεγάδι η ελάττωμα ή κάτι παρόμοιο».
Κι εμείς, λοιπόν, αυτή την ωραιότητα ας επιζητάμε. Και αν την επιζητούμε, θα μπορέσουμε να την αποκτήσουμε. Γι’ αυτό μη ζητάς από τη γυναίκα αυτά που δεν είναι δικά της. Βλέπεις, ότι όλα από τον Κύ­ριο τα πήρε η Εκκλησία. Απ’ αυτόν έγινε ένδοξη και λαμπρή. Μη νιώσεις αποστροφή για τη γυναίκα, επει­δή έτυχε να μην είναι όμορφη. Ακουσε τι λέει η Γρα­φή: «Η μέλισσα είναι τόσο μικρή ανάμεσα στα φτε­ρωτά, μα ο καρπός των κόπων της είναι τόσο γλυκός!» (Σοφ. Σειρ. 11:3).
Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά το Δημιουργό της. Τι δικό της έχει; Ο Κύριος δεν της τα έδωσε όλα; Μα και την όμορφη γυναίκα μην την παινέψεις, μην τη θαυμάσεις. Ο θαυμασμός της μιας και η περιφρόνηση της άλλης δείχνουν άνθρωπο ακό­λαστο. Την ομορφιά της ψυχής να ζητάς και το Νυμφίο της Εκκλησίας να μιμείσαι. Η σωματική ομορ­φιά, πέρα από το ότι είναι γεμάτη αλαζονεία, προκα­λεί ζήλεια, πολλές φορές μάλιστα και αβάσιμες υπο­ψίες. Δεν χαρίζει, όμως, ηδονή; Για λίγο, ναι· για ένα μήνα ή δύο, ή το πολύ για ένα χρόνο· υστέρα, όχι πια. Γιατί, λόγω της συνήθειας, δεν σου κάνει πια αίσθηση η ομορφιά, η οποία όμως διατηρεί την αλαζονεία της. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην περίπτωση μιας γυ­ναίκας που δεν έχει εξωτερική ομορφιά, έχει όμως εσωτερική. Εκεί είναι φυσικό η ηδονή και η αγάπη του συζύγου να παραμένουν απ’ την αρχή ως το τέλος αμείωτες, γιατί προέρχονται από ομορφιά ψυχής και όχι σώματος.
Υπάρχει τίποτα ωραιότερο από τ’ αστέρια τ’ ουρα­νού; Σώμα τόσο λευκό δεν μπορείς να μου βρεις. Μά­τια τόσο λαμπερά δεν μπορείς να μου δείξεις. Όταν δημιούργησε ο Θεός τ’ αστέρια, οι άγγελοι τα θαύ­μασαν γεμάτοι έκπληξη. Κι εμείς τώρα τα θαυμάζου­με, όχι όμως τόσο πολύ, όσο όταν τα πρωτοείδαμε. Αυτό κάνει η συνήθεια. Ελαττώνει την έκπληξη, επο­μένως και το θαυμασμό και την έλξη. Σκεφτείτε τώρα πόσο περισσότερο ισχύει αυτό στην περίπτωση της γυναίκας. Αν μάλιστα τύχει να τη βρει και κάποια αρρώστια, αμέσως χάθηκαν όλα. Να γιατί από τη γυναίκα πρέπει να ζητάμε καλοσύνη, μετριοφροσύνη, ευθύτητα και ειλικρίνεια. Αυτά είναι τα γνωρίσματα της ψυχικής ομορφιάς. Σωματική ομορφιά να μη ζητάμε. Δεν βλέπετε τόσους και τόσους, που πήραν ωραίες γυναίκες, πως κατέστρεψαν τη ζωή τους αξιο­θρήνητα; Και δεν βλέπετε άλλους, που, χωρίς να έχουν ωραίες γυναίκες, έζησαν πολύ ευτυχισμένα;
Ούτε, όμως, και για πλούσια γυναίκα να ψάχνουμε. Κανένας ας μην περιμένει να γίνει πλούσιος με το γά­μο. Αισχρός και αξιοκαταφρόνητος είναι ένας τέτοιος πλουτισμός. Επιπλέον, όπως λέει ο απόστολος, «όσοι θέλουν να πλουτίσουν, πέφτουν σε πειρασμό, σε πα­γίδα του διαβόλου και σε πολλές επιθυμίες ανόητες και βλαβερές, που βυθίζουν τους ανθρώπους στην κα­ταστροφή και στο χαμό» (Α’ Τιμ. 6:9).
Από τη γυναίκα, λοιπόν, μη ζητάς λεφτά, αλλά αρετές. Είναι δυνατό ν’ αδιαφορείς για τα σπουδαι­ότερα και να φροντίζεις για τα ασήμαντα; Δυστυχώς, όμως, σε όλα αυτό κάνουμε. Αν αποκτήσουμε παιδί, νοιαζόμαστε όχι για το πως θα γίνει καλός άνθρω­πος, αλλά για το πως θα του εξασφαλίσουμε πλούτη· όχι για το πως θ’ αποκτήσει καλούς τρόπους, αλλά για το πως θα έχει πολλούς πόρους. Στο επάγγελμά μας, πάλι, δεν κοιτάμε πως θα το ασκήσουμε τίμια, αλλά πως θα μας φέρει μεγάλα κέρδη. Όλα, λοιπόν, γίνονται για τα λεφτά. Μας έχει κυριέψει ο έρωτας του χρήματος, γι’ αυτό οδηγούμαστε στην καταστρο­φή.
«Έτσι», συνεχίζει ο απόστολος, «και οι άνδρες οφείλουν ν’ αγαπούν τις γυναίκες τους, όπως αγα­πούν το ίδιο τους το σώμα. Όποιος αγαπάει τη γυ­ναίκα του, αγαπάει τον εαυτό του. Κανείς ποτέ δεν μίσησε το ίδιο του το σώμα, αλλ’ αντίθετα το τρέφει και το φροντίζει· έτσι κάνει και ο Κύριος για την Εκκλησία, γιατί όλοι είμαστε μέλη του σώματός Του από τη σάρκα Του και τα οστά Του» (Εφ. 5:28-30). Τι εννοεί μ’ αυτά τα λόγια; Μας προβάλλει πιο δυνατή εικόνα, πιο ζωηρό παράδειγμα. Συνάμα μας οδηγεί πιο κοντά και πιο ξεκάθαρα σ’ ένα ακόμα καθήκον. Για να μην πει κανείς ότι “Εκείνος Θεός ήταν και τον εαυτό Του παρέδωσε”, γι’ αυτό ο Παύλος λέει: “Έτσι και οι άνδρες οφείλουν…”. Δεν πρόκειται δηλαδή για χάρισμα, για δώρο, αλλά για οφειλή, για χρέος. Αφού είπε, “όπως αγαπούν το ίδιο τους το σώμα”, προσθέτει: Γιατί “κανείς ποτέ δεν μίσησε το ίδιο του το σώμα, αλλ’ αντίθετα το τρέφει και το φροντίζει”. Και πως είναι δικό του σώμα; Διαβάζουμε στη Γένεση, πως, όταν ο Αδάμ ξύπνησε και είδε τη γυναίκα, που έκανε ο Θεός από την πλευρά του, είπε: “Αυτό το πλάσμα είναι οστό από τα οστά μου και σάρκα από τη σάρκα μου” (Γεν. 2, 23). Όπως, λοιπόν, ο Κύριος φροντίζει στοργικά την Εκκλησία, δηλαδή όλους εμάς, γιατί είμαστε μέλη Του, σάρκα Του και οστά Του -και αυτό το γνωρίζετε καλά όσοι συμμετέχετε στα ιερά μυστήρια-, έτσι και ο άνδρας οφείλει να φροντίζει στοργικά τη γυναίκα του, γιατί δημιουργήθηκε απ αυτόν, είναι κομμάτι του σώματός του.
“Γι’ αυτό”, λέει η Γραφή, “θα εγκαταλείψει ο άνδρας τον πατέρα του και τη μητέρα του, για να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του  και (με τη συζυγία) θα γίνουν οι δυό τους μια σάρκα”, ένα σώμα, ένας άνθρωπος (Γεν. 2, 24  Ἐφ. 5, 31). Να και τρίτος λόγος. Δείχνει δηλαδή ότι, αφού εγκαταλείψει ο άνδρας εκείνους που τον γέννησαν, δένεται μ’ εκείνην. Από δω κι εμπρός η σάρκα, ο πατέρας και η μητέρα, δημιουργεί το παιδί, που γεννιέται από την ένωση των σπερμάτων τους. Ώστε και οι τρεις είναι μια σάρκα, όπως κι εμείς με το Χριστό είμαστε μια σάρκα, ένα σώμα.
Όση, λοιπόν, αγάπη έχεις στον εαυτό σου, τόση αγάπη θέλει ο Θεός να έχεις και στη γυναίκα σου. Δεν βλέπεις ότι και στο σώμα μας πολλές ατέλειες η ελλείψεις έχουμε; Ο ένας έχει πόδια στραβά, ο άλλος τα χέρια παράλυτα, ο τρίτος κάποιο άλλο μέλος άρρωστο κ.ο.κ. Και όμως, δεν το κακομεταχειρίζεται ούτε το κόβει· απεναντίας μάλιστα, το φροντίζει και το περιποιείται περισσότερο απ’ όσο τα υγιή μέλη του, και ο λόγος είναι ευνόητος.
Όσο αγαπάς, λοιπόν, τον εαυτό σου, τόσο ν’ αγαπάς και τη γυναίκα σου. Όχι μόνο γιατί ο άνδρας και η γυναίκα έχουν την ίδια φύση, αλλά και για μιαν άλλη σπουδαιότερη αιτία: Γιατί δεν είναι πια δύο ξεχωριστά σώματα, αλλά ένα· και ο άνδρας είναι το κεφάλι, ενώ η γυναίκα το σώμα. Όπως λέει ο απόστολος Παύλος σε άλλη επιστολή του, “κεφαλή του κάθε άνδρα είναι ο Χριστός, κεφαλή της γυναίκας είναι ο άνδρας και κεφαλή του Χριστού είναι ο Θεός” (Α’ Κορ. 11, 3). Πως όμως λέει, ότι “κεφαλή του Χριστού είναι ο Θεός”; Αυτό λέω κι εγώ, ότι, όπως εμείς είμαστε ένα σώμα, έτσι είναι ένα ο Χριστός και ο Πατέρας. Επομένως και ο Πατέρας είναι κεφαλή μας.
Δύο παραδείγματα μας φέρνει, ένα του σώματος και ένα του Χριστού. Γι’ αυτό και προσθέτει: “Σ’ αυτά τα λόγια”- δηλαδή στο ότι θα γίνουν οι δύο, ο άνδρας και η γυναίκα, μια σάρκα – “κρύβεται ένα μεγάλο μυστήριο, που εγώ σας λέω ότι αναφέρεται στη σχέση Χριστού και Εκκλησίας” (Εφ. 5, 32). Αναφέρεται στη σχέση Χριστού και Εκκλησίας, γιατί κι Εκείνος άφησε τον Πατέρα Του, φανερώθηκε ως άνθρωπος στη γη, ενώθηκε με τη νύφη – Εκκλησία, δηλαδή μ’ εμάς, κι έγινε ένα πνεύμα μαζί της – μαζί μας, αφού “όποιος συνδέεται με τον Κύριο, γίνεται ένα πνεύμα μαζί Του” (Α  Κόρ. 6, 17). Και είναι μυστήριο μεγάλο, γιατί ο άνθρωπος τον πατέρα του, που τον γέννησε και τον ανέθρεψε, τη μάνα του, που με φοβερούς πόνους τον έφερε στον κόσμο, τους γόνεις του, που τόσο τον ευεργέτησαν και για τόσα χρόνια τον προστάτεψαν, αυτούς τους εγκαταλείπει. Και τι κάνει; Συνδέεται με μια γυναίκα που λίγο πρωτύτερα του ήταν άγνωστη, που δεν είχε τίποτα κοινό μ’ αυτόν. Μυστήριο, πραγματικά! Και οι γονείς όχι μόνο δεν λυπούνται που γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά και ευχαριστιούνται και χρήματα ξοδεύουν πρόθυμα για το γάμο. Μυστήριο, και μάλιστα μεγάλο! Μυστήριο ανεξιχνίαστο! Το προφήτεψε ο Μωυσής στη Γένεση (2, 23-25). Το διακηρύσει και τώρα μεγαλόφωνα ο Παύλος, λέγοντας ότι αναφέρεται στη σχέση Χριστού και Εκκλησίας.
«Αλλά κι εσείς, ο καθένας ν’ αγαπάει τη γυναίκα του όπως αγαπάει τον εαυτό του, και η γυναίκα να σέβεται τον άνδρα της” (Εφ. 5, 33). Δεν εισηγείται μόνο αγάπη, αλλά και σεβασμό. Υπαρχηγός του σπιτιού και της οικογενείας είναι η γυναίκα. Δεν πρέπει, λοιπόν, να ζητάει ισοτιμία με τον αρχηγό, τον άνδρα, αφού είναι κάτω από την κεφαλή.
Αλλά και ο άνδρας δεν πρέπει να περιφρονεί τη γυναίκα επειδή του υποτάσσεται, γιατί αυτή είναι σώμα· και αν η κεφαλή περιφρονεί το σώμα, θα καταστραφεί και εκείνη μαζί μ’ αυτό. Γι’ αυτό ο άνδρας πρέπει να προσφέρει στη γυναίκα την αγάπη του σαν αντίδωρο της υποταγής της. Και το κεφάλι είναι απαραίτητο και το σώμα. Το σώμα θέτει στην υπηρεσία του κεφαλιού τα χέρια, τα πόδια και όλα τα άλλα μέλη του, ενώ το κεφάλι φροντίζει και προσέχει το σώμα. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τη συζυγία και συνεργασία αυτού του είδους: Σεβασμός από τη γυναίκα, αγάπη από τον άνδρα. Βέβαια, η γυναίκα που σέβεται τον άνδρα της, τον αγαπά κιόλας. Τον σέβεται σαν κεφαλή και τον αγαπά σαν μέλος, αφού και η κεφαλή μέλος του σώματος είναι.
Έτσι, λοιπόν, ο Θεός όρισε να υποτάσσεται η γυναίκα στον άνδρα, για να υπάρχει ειρήνη και ομόνοια μεταξύ τους. Γιατί δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρήνη, όπου υπάρχει πολυαρχία. Ένας πρέπει να είναι ο αρχηγός. Αυτό το παρατηρούμε παντού. Όπου πάντως, υπάρχουν άνθρωποι πνευματικοί, εκεί υπάρχει και ειρήνη. Για παράδειγμα, οι πρώτοι χριστιανοί των Ιεροσολύμων ήταν πέντε χιλιάδες άνθρωποι, μα είχαν μια καρδιά και μια ψυχή. Και κανείς δεν θεωρούσε ότι κάτι από τα υπάρχοντά του ήταν δικό του, αλλά ο ένας υποτασσόταν στον άλλο. Αυτό δείχνει σύνεση και θεοσέβεια.
Πρόσεξε, όμως, ότι ο απόστολος επιμένει πιο πολύ στην αγάπη παρά στο σεβασμό. Είναι φυσικό. Γιατί όταν υπάρχει αγάπη ανάμεσα στους συζύγους, για όλα τα προβλήματα βρίσκονται λύσεις. Ο άνδρας που αγαπάει τη γυναίκα του, κι αν ακόμη αυτή είναι ατίθαση, θα την υπομείνει. Συζυγική ομόνοια χωρίς συζυγική αγάπη δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Και ενώ, με την πρώτη ματιά, η θέση της γυναίκας φαίνεται μειονεκτική, γιατί προστάχθηκε να δείχνει σεβασμό στον άνδρα, στην πραγματικότητα η θέση της είναι πλεονεκτική, γιατί ο άνδρας προστάχθηκε να έχει το σπουδαιότερο, την αγάπη.
Τι πρέπει να γίνει, όμως, αν η γυναίκα δεν σέβεται τον άνδρα; Και σε μια τέτοια περίπτωση, αυτός έχει καθήκον να την αγαπά. Αν οι άλλοι δεν κάνουν το καθήκον τους, εμείς πρέπει να το κάνουμε, Λέει, λ.χ., “να υποτάσσεστε ο ένας στον άλλο με φόβο Χριστού” (Εφ. 5, 21). Η εντολή αφορά και τους δύο. Τι σημασία έχει, λοιπόν, αν ο ένας δεν υποτάσσεται; Εσύ να υπακούσεις στο νόμο του Θεού. Η γυναίκα, και αν δεν την αγαπάει ο άνδρας της, οφείλει να τον σέβεται, για να μην παραβαίνει το καθήκον της. Ο άνδρας πάλι, και αν δεν τον σέβεται η γυναίκα του, οφείλει να την αγαπάει, για να μην παραβαίνει το δικό του καθήκον. Και όταν ο καθένας κάνει το καθήκον του, τότε ο γάμος τους είναι χριστιανικός, είναι πνευματικός, όχι σαρκικός.
Έχε, πάντως, υπόψη σου εσύ, ο άνδρας, πως, όταν ο απόστολος προστάζει τη σύζυγό σου να σου δείχνει σεβασμό, εννοεί το σεβασμό που ταιριάζει σε ελεύθερη γυναίκα, όχι σε δούλα. Το είπαμε, σώμα δικό σου είναι η γυναίκα. Αν θέλεις να έχει σεβασμό δουλικό, τότε το σώμα σου ατιμάζεις και τον εαυτό σου προσβάλεις. Ποιό είναι, λοιπόν, το περιεχόμενο του σεβασμού αυτού; Να μη σου αντιμιλάει, να μην είναι επαναστατική, να μη θέλει να έχει την πρωτιά στο σπίτι. Είναι αρκετό να περιορίζεται σ’ αυτά ο σεβασμός της. Αν εσύ την αγαπάς, όπως έχεις εντολή από το Θεό, περισσότερα θα κατορθώσεις. Γιατί το γυναικείο φύλο είναι κάπως πιο ασθενικό και έχει ανάγκη από βοήθεια, συγκατάβαση, στοργή, φροντίδα. Όλα να της τα προσφέρεις, όλα να τα κάνεις για χάρη της, ακόμα και σε ταλαιπωρίες να υποβάλλεσαι.
Υπαρχηγός του σπιτιού είναι η γυναίκα. Έχει και αυτή εξουσία ανάλογη μ’ εκείνη του άνδρα. Ο άνδρας, όμως έχει κάτι περισσότερο, που είναι σωτήριο για την οικογένεια. Πήρε δηλαδή το αξίωμα να είναι κεφαλή του σώματος. Όπως ο Χριστός της Εκκλησίας, όχι μόνο για ν’ αγαπά και να φροντίζει τη γυναίκα, αλλά και για να την καθοδηγεί στο καλό, “ώστε να την έχει”, λέει, “με όλη της την καθαρότητα και αγιότητα” (Εφ. 5, 27). Και αν αυτός συντελέσει στο ν’ αποκτήσει η γυναίκα καθαρότητα και αγιότητα, όλα τ’ άλλα θα έρθουν μόνα τους. Αν ζητάει τα θεία, τα ανθρώπινα θ’ ακολουθήσουν πολύ εύκολα, και στο σπίτι θα επικρατήσουν η τάξη, η είρηνη, η ευσέβεια.
Ο απόστολος, λοιπόν, είπε πως είναι δυνατό να τακτοποιηθούν καλά τα συζυγικά ζητήματα, προτρέποντας τον άνδρα ν’ αγαπάει τη γυναίκα και τη γυναίκα να σέβεται τον άνδρα. Δεν εξήγησε, όμως με ποιόν τρόπο θα πραγματοποιηθεί αυτό. Θα σας εξηγήσω εγώ: Περιφρονώντας τα χρήματα, αποβλέποντας στην αρετή της ψυχής και έχοντας φόβο Θεού.
«Ο,τι θα κάνει κανείς, καλό η κακό, θ’ ανταμειφθεί ανάλογα από τον Κύριο» (πρβλ. Εφ. 6, 8). Όχι, λοιπόν, για χάρη της αλλά για χάρη του Χριστού και υπακούοντας σ’ Αυτόν ν’ αγαπάς τη γυναίκα σου. Αν σκέφτεσαι έτσι, πειρασμός ή διχόνοια δεν θα ξεφυτρώσει ανάμεσά σας. Κανέναν να μην πιστεύει η γυναίκα, όταν της κατηγορεί τον άνδρα της. Μα και η ίδια δεν πρέπει καχύποπτα να παρακολουθεί που μπαίνει και από που βγαίνει ο σύντροφός της. Ο άνδρας, επίσης, δεν πρέπει να δέχεται συκοφαντίες για τη γυναίκα του, ούτε όμως και με τη δική του συμπεριφορά να της γεννάει υποψίες. Γιατί, άνθρωπέ μου, γυρίζεις από δω κι από κει όλη μέρα και μαζεύεσαι στο σπίτι σου μόνο το βράδυ, χωρίς μάλιστα να δίνεις ικανοποιητικές εξηγήσεις στη γυναίκα σου; Αν σου κάνει παράπονα, να μη σου κακοφαίνεται. Τα παράπονά της δείχνουν αγάπη, όχι θράσος και ψυχρότητα. Και η αγάπη της για σένα την κάνει να φοβάται. Φοβάται μήπως κάποια άλλη σε αρπάξει απ’ αυτήν, μήπως της πάρει ο,τι πιο πολύτιμο έχει, μήπως της κόψει τον συζυγικό δεσμό. Οφείλεις, λοιπόν, να κάνεις ο,τι μπορείς για να μην πικραίνεις τη γυναίκα σου.
Αλλά και η γυναίκα δεν πρέπει να περιφρονεί τον άνδρα της για οποιονδήποτε λόγο, προπαντός αν είναι φτωχός. Να μη βαρυγκωμάει και να μην βρίζει λέγοντας λ.χ.: “Άνανδρε και δειλέ, τεμπέλη και ακαμάτη, ανέμελε και υπναρά! Ο τάδε, αν και καταγόταν από φτωχή οικογένεια, με πολλούς κόπους και κινδύνους έκανε μεγάλη περιουσία. Και να, η γυναίκα του φοράει πανάκριβα ρούχα, κυκλοφορεί με αμάξι, έχει τόσους υπηρέτες, ενώ εγώ πήρα εσένα, που είσαι ζαρωμένος από τη φτώχεια και ζεις άσκοπα!”. Δεν πρέπει η γυναίκα να λέει στον άνδρα της τέτοια λόγια. Το σώμα δεν εναντιώνεται στο κεφάλι, αλλά το υπακούει. Πως, όμως, θα υποφέρει τη φτώχεια; Από που θα βρει παρηγοριά; Ας σκεφτεί τις φτωχότερες γυναίκες. Ας συλλογιστεί πόσες κοπέλες από καλές οικογένειες όχι μόνο τίποτα δεν πήραν από τους άνδρες τους, αλλά και ξόδεψαν τη δική τους περιουσία γι’ αυτούς. Ας αναλογιστεί τους κινδύνους από έναν τέτοιο πλούτο, και θα προτιμήσει τότε τη φτωχική αλλά ήσυχη ζωή. Γενικά, αν αγαπάει τον άνδρα της, δεν θα ξεστομίσει ποτέ παράπονο η προσβλητικό λόγο γι’ αυτόν. Θα προτιμήσει να τον έχει κοντά της χωρίς πλούτη, παρά να είναι πλούσιος, και αυτή να ζει μέσα στην ανασφάλεια και τις ανησυχίες, που συνεπάγονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ούτε και ο άνδρας, όμως ακούγοντας τα παράπονα ή τις επικρίσεις της γυναίκας του, πρέπει να τη βρίζει ή να τη χτυπάει, επειδή έχει εξούσια πάνω της. Καλύτερα να τη συμβουλεύει και να τη νουθετεί ήρεμα, χωρίς ποτέ να σηκώνει χέρι εναντίον της. Ας τη διδάσκει την ουράνια φιλοσοφία, τη χριστιανική, που είναι ο αληθινός πλούτος. Ας τη διδάσκει όχι μόνο με τα λόγια αλλά και με τα έργα, πως η φτώχεια δεν είναι καθόλου κακό. Ας τη διδάσκει να περιφρονεί τη δόξα και ν’ αγαπά την ταπείνωση· και τότε εκείνη ούτε παράπονο θα έχει, ούτε χρήματα θα επιθυμεί. Ας τη διδάσκει να μην αγαπάει τα χρυσά κοσμήματα και τα πολυτελή ρούχα και τα πολλά αρώματα, ούτε να θέλει για το σπίτι ακριβά έπιπλα και περιττά στολίδια. Όλα τούτα φανερώνουν ματαιόδοξο φρόνημα και κουφότητα. Και της ίδιας και του σπιτιού στολισμός ας είναι η κοσμιότητα και η σεμνότητα. Και η ίδια και το σπίτι ας μοσχοβολάνε το άρωμα της σωφροσύνης και της αρετής.
Λοιπόν, τελείωσε η γιορτή του γάμου; Έφυγαν οι καλεσμένοι; Έμεινες μόνος με τη νύφη, τη σύζυγό σου; Μην πετάξεις αμέσως από πάνω σου τη σοβαρότητα, όπως κάνουν οι ακόλαστοι άνδρες. Διατήρησέ την για πολύ καιρό, και μεγάλο κέρδος θα έχεις. Τώρα, στο πρώτο διάστημα του γάμου, πριν ‘παραγνωριστείτε’ και αποκτήσετε ελευθεριότητα στις σχέσεις σας, όταν ακόμα η γυναίκα είναι συγκρατημένη από κάποια ντροπαλότητα και συστολή, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τη φέρεις στα νερά σου και να της επιβάλεις, καλότροπα και συνετά, τις αρχές σου. Γιατί όταν η γυναίκα ξεθαρρέψει, τα κάνει όλα άνω κάτω. Καλό θα είναι, λοιπόν, να διατηρήσεις την αιδημοσύνη της όσο μπορείς περισσότερο. Και πως θα το κατορθώσεις αυτό; Όταν κι εσύ δείχνεις ότι δεν έχεις λιγότερη συστολή απ’ αυτήν· όταν είσαι λιγόλογος, σοβαρός, λογικός. Έτσι θα σε ακούσει και θα δεχθεί θέλοντας και μη, όσα θα της πεις. Μα πιο πρόθυμα θα τα δεχθεί, αν της φανερώσεις πλούσια την αγάπη σου· γιατί τίποτ’ άλλο δεν συντελεί τόσο στο να πειστεί ένας άνθρωπος στα λόγιά μας, όσο το να καταλάβει ότι του τα λέμε με αγάπη και από αγάπη.
Και πως θα της δείξεις την αγάπη σου; Αν της πεις λ.χ.: «Δεν θέλησα να πάρω άλλη γυναίκα, και μάλιστα πλουσιοκόρη ή αρχοντοπούλα. Προτίμησα εσένα για τον καλό σου χαρακτήρα, τη σεμνότητα, την πραότητα, τη σωφροσύνη. Γιατί έχω μάθει να περιφρονώ τον πλούτο σαν κάτι τιποτένιο, κάτι που αποκτούν οι ληστές, οι ανήθικοι και οι απατεώνες. Εμένα με σαγήνεψε η αρετή της ψυχής σου, που την προτιμώ από κάθε πλούτο. Ένα συνετό κορίτσι, που ζει με ευσέβεια, αξίζει όσο όλη η οικουμένη. Γι’ αυτό σ’ αγάπησα, σ’ αγαπώ και πάνω απ’ τη ζωή μου σε βάζω. Τίποτα δεν είναι η παρούσα ζωή. Προσεύχομαι, λοιπόν, και παρακαλώ τον Θεό και κάνω ο,τι μπορώ για ν’ αξιωθούμε τη ζωή μας έτσι να την περάσουμε, ώστε και στη Βασιλεία των Ουρανών να είμαστε μαζί. Γιατί η παρούσα ζωή και σύντομη και προσωρινή είναι· αν όμως αξιωθούμε να την περάσουμε ευαρεστώντας το Θεό, και μαζί και με το Χριστό θα είμαστε αιώνια, μέσα σε απερίγραπτη ευφροσύνη. Εγώ πάνω απ’ όλα βάζω την αγάπή μου για σένα, και τίποτα δεν θα μου είναι τόσο δυσάρεστο και βαρύ όσο το να τα χάσω και πάμφτωχος να γίνω και σε μεγάλο κίνδυνο να βρεθώ και ο,τιδήποτε να πάθω, όλα υποφερτά και ανεκτά θα μου είναι, φτάνει οι σχέσεις μου μαζί σου να είναι καλές. Είναι, όμως ανάγκη να κάνεις κι εσύ τα ίδια. Ο Θεός θέλει να είμαστε δεμένοι αμοιβαία και αδιάσπαστα με το δεσμό της αγάπης. Άκου τι λέει η Γραφή: “Θα εγκαταλείψει ο άνδρας τον πατέρα του και τη μητέρα του, για να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του”. Ας μην έχουμε, λοιπόν, καμιά μικρόψυχη πρόφαση. Δεν πάν’ να χαθούν τα χρήματα, οι υπηρέτες και οι τιμές! Εγώ πάνω απ’ όλα βάζω την αγάπη μου για σένα».
Από πόσα πλούτη, από πόσους θησαυρούς δεν θα είναι ποθεινότερα τα λόγια τούτα στη γυναίκα! Να της λες ότι την αγαπάς, χωρίς να φοβάσαι μήπως κάποτε το πάρει πάνω της και το εκμεταλλευθεί. Οι άσεμνες γυναίκες, που πηγαίνουν με τον ένα και με τον άλλο είναι φυσικό να το παίρνουν επάνω τους με τέτοια λόγια. Μία καλή κοπέλα, όμως όχι μόνο δεν θα ξιπαστεί, αλλά και θα ταπεινωθεί. Δείξε μάλιστα ότι σου αρέσει πολύ να μένεις μαζί της, ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για χάρη της, παρά να βρίσκεσαι με τους φίλους σου. Να την τιμάς περισσότερο από τους φίλους σου, περισσότερο ακόμα κι από τα παιδιά σας. Και αυτά για χάρη της να τ’ αγαπάς. Αν κάνει κάτι καλό, να την παινεύεις και να την θαυμάζεις. Αν πέσει σε κάποιο σφάλμα, να τη συμβουλεύεις και να τη διορθώνεις με καλό τρόπο.
Προσευχές κοινές να κάνετε. Στο νάο να εκκλησιάζεστε και οι δύο. Αν τύχει να σας βρει φτώχεια, θύμισε στη γυναίκα σου πως οι κορυφαίοι άγιοι απόστολοι Πέτρος και Παύλος, που είναι ανώτεροι απ’ όλους τους βασιλιάδες και τους πλουσίους, πέρασαν τη ζωή τους με πείνα και δίψα. Δίδαξε την, ότι καμιά συμφορά του βίου δεν είναι φοβερή, παρά μόνο η εναντίωση στο Θεό και το θέλημά Του.
Αν έτσι πορεύεσαι στο γάμο σου και τέτοια διδάσκεις τη γυναίκα σου, δεν θα είσαι κατώτερος από έναν μοναχό. Και αν θέλεις να προσφέρεις γεύματα και να κάνεις συμπόσια, μην καλέσεις άνθρωπο άσεμνο και ανήθικο. Βρες έναν άγιο φτωχό, που, μπαίνοντας στο σπίτι σου, θα φέρει μέσα όλη την ευλογία του Θεού, και αυτόν κάλεσε.
Να πω και κάτι άλλο; Κανείς ας μην κάνει το λάθος να πάρει γυναίκα πλουσιότερη απ’ αυτόν. Φτωχότερη να πάρει. Γιατί η πλουσιότερη, μπαίνοντας στο σπίτι, θα δημιουργήσει δυσάρεστες συνθήκες. Με τον αέρα του πλούτου της, θα μιλάει άσχημα, θα απαιτεί πολλά, θα σπαταλάει άσκοπα. Κι αν τολμήσει ο άνδρας της να της πει καμιά κουβέντα, θα του απαντήσει με αναίδεια: “Δεν ξοδεύω από τα δικά σου, αλλ’ από τα δικά μου!”.
Τι λες, κυρά μου; Τα δικά σου; Ποιά δικά σου; Υπάρχει πιο αισχρός λόγος απ’ αυτόν; Τώρα, που παντρεύτηκες, δεν έχεις σώμα δικό σου, και έχεις χρήματα δικά σου; Μια σάρκα, ένας άνθρωπος έχετε γίνει με το γάμο εσύ και ο άνδρας σου, και λες ακόμα “τα δικά μου”; Τον καταραμένο και απαίσιο αυτό λόγο τον έβαλε ο διάβολος στον κόσμο. Όλα όσα είναι αναγκαία στη ζωή, μας τα έκανε κοινά ο Θεός. Κανείς δεν μπορεί να πει “το δικό μου φως” , ”ο δικός μου ήλιος”, “το δικό μου νερό”. Όλα είναι κοινά, και τα χρήματα να μην είναι κοινά; Αχ, αυτή η φιλαργυρία! Να χαθούν χίλιες φορές τα χρήματα· ή μάλλον όχι τα χρήματα, αλλά η νοοτροπία εκείνων που δεν ξέρουν να τα μεταχειριστούν σωστά τα χρήματα και τα προτιμούν απ’ όλα τ’ άλλα πράγματα.
Και αυτά να διδάσκεις τη γυναίκα σου, με πολλή όμως χάρη. Αυτή καθεαυτή η συμβουλή για την αρετή είναι βαρειά και δύσπεπτη, γι’ αυτό πρέπει να δίνεται με τρόπο ευχάριστο. Τούτο πάνω απ’ όλα να ξεριζώσεις από την ψυχή της, το “δικό μου” και το “δικό σου”. Κι αν ποτέ σου πει, “τα δικά μου”, απάντησέ της: ”Ποιά είναι τα δικά σου; Γιατί δεν τα ξέρω. Εγώ τίποτα δεν έχω δικό μου. Πώς, λοιπόν, λες “τα δικά μου”, αφού όλα είναι δικά σου;”. Χάρισέ της τα όλα. Αυτό δεν κάνουμε και με τα παιδιά; Όταν αρπάξουν κάτι που κρατάμε και μετά θελήσουν να πάρουν και άλλο, τους λέμε με συγκατάβαση: “Ναι, και τούτο δικό σου είναι και εκείνο δικό σου είναι”. Έτσι να κάνεις και στην περίπτωση της γυναίκας, γιατί έχει μυαλό παιδιάστικο. Σου είπε, “τα δικά μου”; Πες της, “όλα δικά σου είναι, και εγώ δικός σου”. Δεν είναι λόγια κολακευτικά, αλλά λόγια συνετά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να χαλαρώσεις το θυμό της και να σβήσεις την αθυμία της. Λέγε της, λοιπόν: “Κι εγώ δικός σου!”.
Αυτό, άλλωστε, το άφησε και σαν εντολή ο απόστολος Παύλος: “Ο άνδρας δεν εξουσιάζει το σώμα του ο ίδιος, αλλά η γυναίκα του” (Α Κορ. 7, 4). Αν δεν εξουσιάζω το σώμα μου εγώ, αλλά εσύ, πολύ περισσσότερο δεν είμαι κύριος των χρημάτων. Αυτά λέγοντας, την ηρέμησες, δούλα σου την έκανες, σφιχτά την έδεσες, μα και το διάβολο ντρόπιασες.
Και ποτέ να μην της μιλάς στεγνά και με ψυχρότητα, αλλά με τρόπο γλυκό, με τιμή και με πολλή αγάπη. Αν την τιμάς εσύ, δεν θα έχει ανάγκη από την τιμή των άλλων. Να τη βάζεις πάνω απ’ όλους, να την καλοπιάνεις, να την παινεύεις. Έτσι δεν θα προσέχει παρά μόνο εσένα. Βάλε στην ψυχή της το φόβο του Θεού, και όλα τ’ άλλα θα τρέξουν άφθονα σαν από πηγή. Το σπίτι θα γεμίσει με αναρίθμητα αγαθά. Όταν ζητάτε τα άφθαρτα, θα σας έρθουν και τα φθαρτά. “Ζητάτε πρώτα απ’ όλα τη Βασιλεία του Θεού, και όλα αυτά θ’ ακολουθήσουν” (Ματθ. 6, 33).
Αν έτσι ζείτε, και παιδιά καλά θ’ αποκτήσετε και ευάρεστοι στο Θεό θα γίνετε και τα αιώνια αγαθά θα κληρονομήσετε με τη χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας.
Πηγή: «Η χριστιανική συζυγία» από το βιβλίο «ΘΕΜΑΤΑ ΖΩΗΣ» (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ), Ομιλίες του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Εκδόσεις: Ιερά Μονή Παρακλήτου

Πώς ξέρεις πότε κάποιος είναι ο κατάλληλος;

Πολύ συχνά, κάποια μοναχικά άτομα ρωτούν: «Πώς ξέρουμε πότε κάποιος είναι ο κατάλληλος;» Όταν ρωτάς ανθρώπους που γνωρίζουν ότι συνδέονται με το κατάλληλο πρόσωπο, συνήθως λένε: «Κοίτα, δεν ξέρω ακριβώς τι να σου απαντήσω – απλά το ξέρεις!»


Όταν ερωτεύονται δυο αδελφές ψυχές, υπάρχει μετα­ξύ τους μια ξεχωριστή επικοινωνία που είναι τόσο ξεκά­θαρη όσο το γάργαρο νερό. Όταν είσαι με το σωστό άτομο, το νιώθεις, το καταλαβαίνεις, το ξέρεις. Η γνώση αυτή δεν εξαρτάται από το αν πληρούνται κάποιες προ­διαγραφές. Η ψυχική αγάπη είναι ανεπιφύλακτη. Όταν συναντήσεις το σωστό ταίρι, απλά το ξέρεις και περνάς το υπόλοιπο της ζωής σου στο πλευρό του ανακαλύπτο­ντας γιατί είναι πράγματι η αδελφή ψυχή σου.
Κι ενώ η πιο πάνω απάντηση είναι σωστή, μπορεί να είναι και άκρως παραπλανητική. Μπορεί να υπονοεί ότι αν δεν το ξέρεις, είσαι με λάθος πρόσωπο. Μόνο που αυτό δεν είναι απαραίτητα ακριβές. Η σωστή απάντηση θα έπρεπε να είναι: Θα το ξέρεις εφόσον έχεις δημιουρ­γήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, εφόσον η καρδιά σου είναι ανοιχτή και είχες την τύχη να βρεις το κατάλ­ληλο πρόσωπο. Αν ανοίξεις την καρδιά σου και τύχει να είσαι με λάθος πρόσωπο, τότε θα ξέρεις ότι είσαι με λά­θος πρόσωπο.
Τη γνώση με ποιον θέλεις να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου την αποκτάς με το να έχεις ανοιχτή την καρδιά σου. Ακόμα κι αν είσαι με το σωστό πρόσωπο, δεν μπο­ρείς να το ξέρεις αν δεν έχεις πρωτίστως δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες περνώντας μέσα από τα πέντε στάδια γνωριμίας (έλξη, αβεβαιότητα, αποκλειστικότητα, οικειότητα, αρραβώνας). Τότε μόνο αναπτύσσεις την ικανότητα να ξέρεις ότι συνάντησες το κατάλληλο ταίρι, αλλά και να ξέρεις πότε είσαι με λάθος πρόσωπο. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να βρεις ή να σε βρει η αδελφή ψυχή. Από εκεί και πέρα κάθε απόφαση που θα παίρνεις θα σε οδη­γεί όλο και πλησιέστερα στο στόχο σου.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Το ραντεβού του Άρη και της Αφροδίτης»
σελ.: 39-40
John Gray
Εκδόσεις: Φυτράκη

http://www.sarkamia.gr/

Ομιλίες περί σχέσεων – γάμου – οικογένειας

Ομιλίες περί σχέσεων – γάμου – οικογένειας

http://www.sarkamia.gr/omilies-mp3-peri-gamou/

π. Αθανασίου, Μητροπολίτη Λεμεσού

1. To νόημα του αρραβώνα και του γάμου
2. Το μυστήριο του γάμου
3. Ο σκοπός του γάμου
4. Θυσία και επικοινωνία μέσα στον γάμο
5. Υπομονή και ταπείνωση μέσα στον γάμο
6. H επίλυση των προβλημάτων μέσα στον γάμο
7. Η σωστή σχέση μέσα στην συζυγία
8. Ευλογία και αρμονία μέσα στον γάμο
9. Γενναιότητα και αρχοντιά στον γάμο
10. Προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο γάμο
11. Η τιμιότητα του γάμου
12. Το κλειδί της επιτυχίας του γάμου
13. Η ορθόδοξη πατερική θεολογία του γάμου
14. Η σεμνή πολιτεία του γάμου
15. Γάμος ή μοναχισμός;
16. Ανεκτικότητα και τιμιότητα μέσα στον γάμο
17. Επικοινωνία και ενότητα στον γάμο
18. Η άρνηση του θελήματος μέσα στον γάμο
19. Λεπτότητα και αρχοντιά μέσα στον γάμο
20. Ανωτερότητα και σεβασμός στον γάμο
21. Υπομονή και ταπείνωση μέσα στον γάμο
22. Στήριγμα του γάμου η αλήθεια
23. Η ψυχική ένωση των συζύγων
24. Η τεκνογονία
25. Έλλειψη επικοινωνίας και διαζύγιο
26. Η σημασία του στεφανώματος
27. Η σημασία της επικοινωνίας
28. Η ιερότητα του γάμου
29. Η σημασία του μυστηρίου του γάμου
30. Αγάπη και διάκριση
31. Πνευματική αξιοποίηση του γάμου
32. Ου μοιχεύσεις
33. Γάμος: Πορεία σωτηρίας
34. Η σωστή συμβίωση μέσα στον γάμο
35. Συμβουλές για έναν σωστό γάμο
36. Ο τρόπος έκφρασης μέσα στον γάμο
37. Πώς αναπτύσσεται μια αρμονική σχέση ανάμεσα στα ανδρόγυνα
38. Η ψυχολογία του παιδιού
39. Προετοιμασία για το συζυγικό και γονεϊκό ρόλο
40. Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του γάμου

π. Βαρνάβα Γιάγκου

1. Περί του πνευματικού λόγου, των σχέσεων και του γάμου
2. Περί των διαπροσωπικών σχέσεων και των σχέσεων μέσα στον γάμο
3. Περί του σκοπού του γάμου
4. Έρωτας: ναρκισσισμός ή καρδιακή συνάντηση προσώπων που απαιτεί πόνο και συνεχή αγώνα;
5. Το ερωτικό βίωμα ως πνεύμα ζωής και κοινωνίας προσώπων
6. Περί των ρόλων στο ζευγάρι
7. Περί ψυχικής επαφής και ενότητας στο ζευγάρι
8. Περί της πνευματικής ζωής του ζευγαριού
9. Περί αυτογνωσίας, σχέσεων και οικογένειας
10. Περί συζυγίας, σχέσεων και συγκρούσεων
11. Περί συζυγίας και πνευματικής ζωής
12. Περί χαράς και σχέσεων συζυγίας
13. Περί των ορίων στη σχέση

π. Αθανασίου Μυτιληναίου

1. Περί του Γάμου (1)
Γενικά περί του Μυστηρίου του Γάμου – Η Ακολουθία του Αρραβώνα (Τυπική Διάταξη)
2. Περί του Γάμου (2)
Η Ακολουθία του Αρραβώνα (Τυπική Διάταξη) – Η Αγάπη στον Γάμο: «Δός αὐτοῖς… ὁμονοια ψυχῶν καί σωμάτων»
3. Περί του Γάμου (3)
Α’ και Β’ ευχή του Ἀρραβώνα – Η περίοδος του Αρραβώνα· περίοδος εγκράτειας και Αγνότητας.
4. Περί του Γάμου (5)
Η Ακολουθία του Γάμου – Σημεία από τις τρεις πρώτες ευχές.
5. Περί του Γάμου (6)
Η Ακολουθία του Γάμου – Από την Α’ ευχή μετά τα αναγνώσματα (αγνότητα – μοιχεία) – Από την Β’ ευχή προ των αναγνωσμάτων (έκτρωση) – Το ποτήριο της ευλογίας – «Ο χορός» – Ανακεφαλαίωση
6. Συζυγικές σχέσεις

π. Βασιλείου Βολουδάκη

1. Το αποστολικό ανάγνωσμα του γάμου
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το αποστολικό ανάγνωσμα του γάμου: Η ανατομία των δυο φύλων».
2. Το ευαγγελικό ανάγνωσμα του γάμου
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα του γάμου: Η ανατομία των δυο φύλων».
3. Σύμβολα και νοήματα του μυστηρίου του γάμου (Α)
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Σύμβολα και νοήματα του μυστηρίου του γάμου». Στην εκπομπή αυτή ο π. Βασίλειος αφηγείται πως διαμορφώθηκε η ακολουθία του Γάμου και αναλύει τους συμβολισμούς του στεφανώματος, των τριών κύκλων στον χορό του Ησαΐα και του κοινού ποτηρίου των νεονύμφων, ενώ κάνει πνευματικές αναφορές στην ουσία του μυστηρίου του γάμου και θίγει βασικές αιτίες που έχουν μετατρέψει το μυστήριο σε καρναβάλι.
4. Σύμβολα και νοήματα του μυστηρίου του γάμου (Β)
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Σύμβολα και νοήματα του μυστηρίου του γάμου – Μέρος Β». Στην εκπομπή αυτή ο π. Βασίλειος συνεχίζει την περιγραφή του για το πώς διαμορφώθηκε η Ακολουθία του Γάμου, αναλύει τους συμβολισμούς του στεφανώματος, των τριών κύκλων στον χορό του Ησαία και του κοινού ποτηρίου των νεονύμφων, ενώ κάνει πνευματικές αναφορές στο Μυστήριο και φθάνει να αγγίξει την καρδιά του προβλήματος, που κάνει σήμερα και τον Χριστιανικό Γάμο ακόμη, να μοιάζει με καταδικασμένη υπόθεση.
5. Ετοιμάζονται με σοβαρότητα οι νέοι για το γάμο τους;
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Ετοιμάζονται με σοβαρότητα οι νέοι για το γάμο τους;».
6. Η εποχή μας, εποχή α-σχετοσύνης και όχι σχέσεων
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η εποχή μας, εποχή α-σχετοσύνης και όχι σχέσεων».
7. Τα πνευματικά φάρμακα για την ιατρεία της ανδρικής και της γυναικείας ψυχολογίας
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Τα πνευματικά φάρμακα για την ιατρεία της ανδρικής και της γυναικείας ψυχολογίας».
8. Η πτώση διαίρεσε την ενιαία ανθρώπινη ψυχή σε ανδρική και γυναικεία ψυχολογία
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Ανθρώπινες σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η πτώση διαίρεσε την ενιαία ανθρώπινη ψυχή σε ανδρική και γυναικεία ψυχολογία».
9. Οι αρετές αναδεικνύονται στις σχέσεις, όχι στις κατασχέσεις
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στον Ι. Ναό Αγ. Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου με θέμα: «Οι αρετές αναδεικνύονται στις σχέσεις, όχι στις κατασχέσεις».
10. Η προετοιμασία των μελλονύμφων και ο σκοπός του γάμου
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή της Στέφης Χριστοδούλου «Συζυγία και διαπροσωπικές σχέσεις» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Η προετοιμασία των μελλονύμφων και ο σκοπός του γάμου».
11. Σύγχυση γλωσσών και ενότητα
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Σύγχυση γλωσσών και Ενότητα».
12. Ανθρώπινες σχέσεις
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή των Δημήτρη και Λίας Περδετζόγλου «Συμπόσιο λόγου σε κοινωνία διαλόγου» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Ανθρώπινες σχέσεις».
13. Οι τρόποι των παιδιών στην Εκκλησία
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Οι τρόποι των παιδιών στην Εκκλησία».
14. Κενά ψυχής – Ανώριμοι γονείς
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Κενά Ψυχής – Ανώριμοι Γονείς».
15. Ποιός θα διαπαιδαγωγήσει τους γονείς;
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή των Δημήτρη και Λίας Περδετζόγλου «Συμπόσιο λόγου σε κοινωνία διαλόγου» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Ποιός θα διαπαιδαγωγήσει τους γονείς;».
16. Αληθινή ή φυσική αγάπη;
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Αληθινή ή Φυσική αγάπη;».
17. Είναι ο γάμος για όλους;
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Είναι ο γάμος για όλους;».
18. Κατ’ οίκον εκπαίδευση
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Κατ’ οίκον εκπαίδευση».
19. Αγωγή των παιδιών
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Αγωγή των παιδιών».
20. Προγαμιαίες σχέσεις
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Προγαμιαίες Σχέσεις».
21. Συγκρούσεις συζύγων και συγκρούσεις γονέων με τα παιδιά τους
Ο π. Βασίλειος Βολουδάκης μιλάει στην εκπομπή του π. Βασιλείου Τσιμούρη «Μαζί με τους Γονείς» στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας με θέμα: «Συγκρούσεις συζύγων και συγκρούσεις γονέων με τα παιδιά τους».

π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου

1. Ερωτικές σχέσεις με προφύλαξη: Σχέσεις φοβικής διαστροφής
Αν υπάρχει ο οποιοσδήποτε φόβος στη σχέση μας με τον άνθρωπο με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι, τότε αυτό δεν είναι αγάπη. Είναι διαστροφή. Αν την ψυχή μας που είναι φτιαγμένη να είναι κοινωνική και να εκδηλώνεται, την μαζεύουμε μέσα μας από φόβο, της προκαλούμε βαθύτατη βλάβη.
2α. Περί του Μυστηρίου του Γάμου, της έννοιας της πορνείας και του συμβολαίου συμβίωσης
Με αφορφή την ερμηνεία στις Πράξεις των Αποστόλων και της ανάλυσης των όρων της συστροφής και της συνωμοσίας, γίνεται αναφορά στο Μυστήριο του Γάμου, στην έννοια της πορνείας (ερμηνεία κατά την Ορθόδοξη παράδοση) και στο συμβόλαιο συμβίωσης.
2β. Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με τον γάμο
Ερωτήσεις που δημιουργήθηκαν κατά την ανάλυση στις έννοιες της πορνείας, της υπόσχεσης και της σχέσης πολιτικού γάμου – αναδόχων και βάπτισης.
3. Περί του σκοπού του γάμου
Με αφορμή τον βίο των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, γίνεται αναφορά στον σκοπό του γάμου σε αντιδιαστολή με το νομοσχέδιο περί της μείωσης σε δύο χρόνια του αυτόματου διαζυγίου και περί του συμβολαίου συμβίωσης.
4. Η παρεξηγημένη έννοια του εγγάμου και του μοναχού και η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
- Η παρεξηγημένη έννοια του έγγαμου και του μοναχού, στον μοναχισμό και στον γάμο. – Υπάρχει κάποια διαπαιδαγώγηση από την Εκκλησία μας όσον αφορά με τις σεξουαλικές σχέσεις μέσα στον γάμο; – Σχόλια για το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
5. Η σημερινή αλλοτρίωση των σεξουαλικών σχέσεων, προ και μετά του γάμου
Με την άσκηση στον χώρο της Εκκλησίας δεν αναιρείται το σεξ ως κάτι εφάμαρτο, αλλά η σεξουαλική εκτόνωση, που είναι η χρήση ή ακόμα και η κατάχρηση του άλλου, πράγμα που μας εμποδίζει να υπερβούμε την μοναξιά μας και να αγαπήσουμε πραγματικά τον άλλον. Η γυναίκα είναι η δόξα του ανδρός και βοηθός του, για να τον βγάζει από την μοναξιά του.
6. Το διαζύγιο
Η τραυματική εμπειρία ενός διαζυγίου για την οικογένεια και το σώμα της κοινωνίας. Η αγάπη είναι αιώνια. Μια αγάπη που διαλύεται δεν είναι αγάπη. Ένας γάμος δεν διαλύεται με νομικές διαδικασίες, γιατί είναι μυστήριο που φέρει την σφραγίδα του Θεού. Ο γάμος περνάει μέσα από το σταυρικό ήθος. Ο ρόλος της Εκκλησίας στην μεταμόρφωση των ανθρώπων.
7. Υπάρχει εν Χριστώ φλέρτ;
Πώς ένας νέος ή μία νέα μπορούν να κάνουν την πρώτη τους γνωριμία; Μπορούμε να βλέπουμε και να ερωτευτούμε κάποιον ή κάποια χωρίς να αμαρτάνουμε; Ο έρωτας μεταξύ δύο νέων είναι ένστικτο ή δώρο Θεού;
8. Μορφές πορνείας και ορθόδοξη θεραπευτική
9. Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία και οι προγαμιαίες σχέσεις

π. Παύλου, Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης

π. Ανδρέα Κονάνου

π. Βασιλείου Θερμού, Παιδοψυχιάτρου

Σταύρου Μπαλογιάννη, Καθηγητή Νευρολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Σταύρου Φωτίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου

Γεωργίου Κρουσταλλάκη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Ανδρέα Σπανού

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

<< Αποφθέγματα >>